30 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Prijepolje Vremeplov

Prijepolje: Babić se oglušio o sve dopise za ugradnju kamene ploče u Fatihov most

Na današnji dan, prije dvije godine, Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Republici Srbiji obratilo se dopisom Opštinskom vijeću Prijepolja da omogući ugradnju kamene ploče sa natpisom u Fatihov most u Šarampovu, gdje je nekad i bila.

Član Izvršnog odbora BNV-a i naučni radnik iz Prijepolja, Nadir ef. Dacić je povodom godišnjice od te inicijative podsjetio da je osam dana nakon upućenog dopisa da se omogući ugradnja ploče, Opštinsko vijeće Prijpola odgovorilo da će zatražiti mišljenje od nadležnih institucija.

“I zatražili su. Tražili su mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, i dobili odgovor 8. februara 2021. godine kojim se podržava Inicijativa Bošnjačkog nacionalnog vijeća”, naveo je Dacić.

Odgovor, očito, podsjeća, nije bio u skladu sa očekivanjima Opštinskog vijeća, odnosno predsjednika opštine Prijepolje Vladimira Babića, koji je ovaj odgovor Zavoda iz Kraljeva sakrio i do dan danas ga skriva.

Nakon toga, Bošnjačko nacionalno vijeće se nekoliko puta obraćalo Opštinskom vijeću Prijepolja, tražeći odgovor Zavoda i postupanje po istom, odnosno omogućavanje ugradnje kamene ploče.

“Međutim, predsjednik Babić se oglušio o sve te dopise, ne dajući bilo kakav odgovor, potpuno ignorišući najvažniju instituciju Bošnjaka. Krajem februara ove godine, održan je sastanak u Ministarstvu kulture Republike Srbije, gdje sam lično prisustvovao, na kome smo razgovarali o ovoj temi. Ministarstvo kulture je u potpunosti podržalo mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo i obavijestilo Opštinsku upravu Prijepolje, dopisom od 24. marta ove godine. Ali, predsjednik Opštine i ovaj dopis skriva. On samo skriva… Do kada misli tako raditi ne znam, ali znam da će ploča biti postavljena. I zato ga ovim putem pozivam da poštuje Zakone ove države, da postupi u skladu sa mišljenjem nadležnih institucija i omogući ugradnju kamene ploče u most”, poručio je Dacić.

Podsjećamo da je istraživač i publicista dr Nadir ef. Dacić došao je do autentičnih izvora o izgradnji i popravci Fathovog mosta na Limu. On je objavio autentične dokumente iz Osmanskog arhiva – Državni arhivi Predsjedništva Republike Turske, Klasifikacija poreza i finansija (TC. CUMHURBAŞKANLIĞI DEVLET ARŞİVLERİ OSMANLI ARŞİVİ MALİYEDEN MÜDEVVER DEFTERLERİ TASNİFİ MAD d. 22353, s. 17____9. Görüntü).

Kako je na osnovu tih dokumenata napisao Dacić most na Limu u Šarampovu pominje se i 1485. godine u opširnom popisu hercegovačkog sandžaka za vilajet Prijepolje, u kome se kaže da je “zajednica od 11 hrišćana bila zadužena za održavanje mosta na Limu, koji je podigao sultan Mehmed Fatih”, o čemu je SNews pisao više puta.

Obnovljeni Fatihov most u naselju Šarampov otvoren je za saobraćaj 6. jula 2021. godine.

Odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća “Fatihov most” u Prijepolju je definitivno ozakonjen i postao i zvanični naziv mosta na bosanskom jeziku u Republici Srbiji, objavljeno je 16. novembra u u Službenom glasniku Republike Srbije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: