30 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

U Srbiji više od 900 hiljada građana pripadnici nacionalnih zajednica

Srbijanski ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tomislav Žigmanov poručio je novoizabranim predsednicima nacionalnih vijeća i predsejdnicima izvršnih odbora nacionalnih vijeća nacionalnih manjina u Srbiji da su vrata resornog ministarstva bila i biće otvorena za svaku njihovu inicijativu, prijedlog i pritužbu.

Na svečanom prijemu u Palati Srbija priređenom predstavnicima vijeća nacionalnih manjina u Srbiji, Žigmanov je naglasio da su nacionalna vijeća nacionalnih manjina legitimna i na temelju zakona osnovana predstavnička tijela, koja polažu pravo na samoupravu kada je riječ o manjinskim pravima – kultura, obrazovanje, informisanje i službena upotreba svog jezika i pisma.

“Njihova uloga u ostvarivanju tih prava mora biti aktivna, dok je na predstavnicima državne uprave da osiguraju sve pretpostavke da se ista i u cjelosti i u svim dijelovima javne uprave ostvare”, rekao je Žigmanov.

On je, kako je saopšteno, sagovornike zvanično obavjestio da je Ministarstvo uspejlo da, nakon deset godina, poveća budžetska sredstva u Republici Srbiji za funkcionisanje nacionalnih vijeća nacionalnih manjina za približno 17 odsto, što, kako je naveo, ne smatra konačnim, budući da će Ministarstvo nastojati da, nakon svestrane analize, unaprijedi i ovaj važan dio delovanja.

Državni sekretar Rejhan Kurtović istakao je da je Ministarstvo svesno izazova sa kojima se suočavaju nacionalne manjine, kao i potrebe za zajedničkim djelovanjem i saradnjom.

U Republici Srbiji više od 900.000 njenih građana su pripadnici nacionalnih manjina, organizovani u 24 nacionalne zajednice, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: