29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Priboj Sandžak

BNV će sve svoje kapacitete staviti na raspolaganje porodicama žrtava žločina u Sjeverinu

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je na 31. godinu od zločina u Sjeverinu, saopštilo će sve svoje kapacitete staviti na raspolaganje porodicama žrtava žločina u Sjeverinu, u najstojanju da ostvare svoja prava u Republici Srbiji, dobiju adekvatan status i simboličko priznanje svega što su doživjeli.

Bošnjačko nacionalno vijeće izražava saosjećanje sa žrtvama zločina u Sjeverinu, Štrpcima, Kukurovićima, Bukovici i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku i njihovim porodicama. 

“Porodicama još nije priznat status civilnih žrtava rata, čime su preko trideset godina ostali uskraćeni za materijalnu podršku, psihosocijalnu zaštitu i zvanično priznanje. Zakon o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, koji je aktualan, onemogućava sticanje tog statusa žrtvama koje su tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji nastradale ili povrijeđene van teritorije Srbije”, ističe se u saopštenju iz BNV-a na 31. godišnjicu od otmice i ubistva Bošnjaka Sjeverina.

Bošnjačkog nacionalnog vijeća, na čelu sa predsjednicom dr. Misalom Pramenković, održalo je u subotu radni sastanak sa članovima porodica žrtava zločina “Otmica u Sjeverinu”.

Na sastanku su usvojeni zaključci koji će biti razmatrani na prvoj narednoj sjednici Predsjedničkog savjeta BNV, a tiču se formiranja pravnog tima za ostvarivanje prava porodica, u svojstvu civilnih žrtava rata i redovnog godišnjeg savjetovanja rukovodstva BNV sa članovima porodica.

Dana 22. oktobra 1992. godine u ranim jutarnjim satima, iz radničkog autobusa na liniji Sjeverin – Priboj u mjestu Mioče, nakon legitimisanja, izvedeno je 16 radnika Bošnjaka, koji su putovali na posao u pribojske kolektive i to: Medo Hodžic, 37 godina – otac troje djece, Mevlida Koldžić–Hodžić, 30 godina – samohrana majka jednog djeteta, Ramahudin Ćatović, 24 godine – otac jednog djeteta, Medredin Hodžić, 30 godina, Mustafa Bajramović, 44 godine – otac dvoje djece, Mehmed Šebo, 30 godina, Idriz Gibovic, 50 godina – otac dvoje djece, Hajrudin Sajtarević, 37 godina – otac dvoje djece, Mithad Softić, 42 godine, Derviš Softić, 39 godina, Sead Pecikoza, 30 godina – otac jednog djeteta, Mujo Alihodžić, 42 godine – otac dvoje djece, Alija Mandal, 38 godina – otac troje djece, Zafer Hadžić, 36 godina – otac dvoje djece, Ramiz Begović, 59 godina – otac troje djece, Esad Džihić, 24 godine.

Pripadnici srpskih naoružanih formacija, pod komandom Milana Lukića, putnike su izveli iz autobusa, oteli ih i vojnim kamionima istoga dana odvedeli u Višegrad, na teritoriju BIH, gdje su ih svirepo mučili i ubili na obali Drine.

Večer uoči ovog događaja, ispred porodične kuće u Sjeverinu otet je Sabahudin Ćatović i odveden u nepoznatom pravcu. U ovom periodu u Sjeverinu su nedužno stradali Ramo Berbo i Hasan Mujović.

Tokom prethodne 31 godine pronađeni su posmrtni ostaci samo jedne žrtve, Medredina Hodžića, dok se ostali i dalje vode kao nestala lica. 

-Sudski proces

Za zločin u Sjeverinu Okružni sud u Beogradu je u julu 2005. godine osudio komandanta jedinice „Osvetnici” Milana Lukića i pripadnike te jedinice Olivera Krsmanovića i Dragutina Dragićevića na po 20 godina zatvora, a Đorđa Ševića na 15 godina zatvora.

Nakon sastanka, upriličen je zajednički obilazak spomen obilježja u Sjeverinu.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: