26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Novi Pazar Zanimljivosti

Međunarodno takmičenje ,,Gradimo mostove znanja”: Izrada maketa mostova od špageta po 10. put

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) sutra će biti svečano otvoreno Međunarodno takmičenje pod nazivom ,,Gradimo mostove znanja”, na kome će pored studenata ove visokoškolske ustanove učestvovati akademci 10 univerziteta iz zemlje i okruženja.

Gosti Studentskog parlamenta Državnog univerziteta biće studenti građevinarstva i arhitekture iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša, Subotice, Kosovske Mitrovice, zatim Sarajeva, Tuzle, Skoplja i Podgorice.

Akademci će se takmičiti u izradi maketa mostova, koje će praviti od špageta. Prema pravilima takmičenja, pobjeđuje ekipa koja u zadanim dimenzijama sastavi most od špageta koji izdrži najveće opterećenje.

Ovo takmičenje su prije 10 godina pokrenuli studenti Fakulteta za građevinarstvo u Mariboru, a na Državnom univerzitetu održava se treći put.

U subotu 22. maja je svečano otvaranje i zzrada mostova, dok će u ponedjeljak 25. maja biti f inalni radovi na izradi mostovi, testiranje mostova, ispitivanje izdržljivosti mostova i proglašenje pobjednika i dodjela nagrada.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: