10 Decembra, 2023
Aktuelno Društvo Sandžak

Nastupaju učajluci, večeras mubarek noć Lejletu-r-regaib

Nakon večerašnjeg akšam namaza nastupio je mjesec Redžeb odnosno, po islamskom kalendaru, mubarek noć Lejletu-r-regaib.

To je noć u kojoj je po nekim mišljenjima majka Amina zanijela poslanika Muhammeda a.s., podsjećaju iz Mešihata Islamske zajednice Sandžaka.

Kako se pojašnjava Lejletu-r-regaib, Noć želja, također poznata je kao Noć nade, koja označava početak mjeseca Redžeba, prilika je da se krene u potragu za dubljom vezom s Gospodarom svih svjetova i osnaži duh na putu slijeđenja poslanika Muhameda a.s.

Među muslimanima u Sandžaku i Bosni i Hercegovini izraz učajluci je zajednički naziv za mjesece redžeb, ša’ban i ramazan. U njima se nalaze četiri mubarek noći, to su: Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-Mi’radž Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr.
Duhovni velikani i islamski učenjaci su mubarek noći opisivali kao vodu koja se susreće sa suhom zemljom. Redžeb je jedan od četiri mjeseca sigurnosti i mira.

Nepovredivost njihovu spominje i Kur’an:
„Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj Knjizi, od dana kada je nebesa i Zemlju stvorio, a četiri su sveta; to je prava vjera. U njima ne griješite!“ (Et-Tevbe, 36).
Preporučuje se inače, a u Redžebu i Šabanu posebno, praktikovati post ponedjeljkom i četvrtkom kao vid pripreme za Ramazan.

Ova noć je prilika i možda prvi korak za prihvatanje i razumijevanje Božije milosti kakvu nam opisuje hadis u kojem je Vjerovjesnik, a.s., rekao:
“Uzvišeni Allah kaže: Ja sam u stanju učiniti Svome robu ono što o Meni misli, i s njim sam kad Me spomene. Ako on Mene spomene u sebi, i Ja njega spomenem u Sebi; a ako Me on spomene u nekoj skupini, Ja njega spomenem u skupini boljoj od nje. Ako se on Meni približi za jedan pedalj, Ja se njemu približim za jedan lakat; a ako se on Meni približi za jedan lakat, Ja se njemu približim za jedan hvat. Ako on Meni ide običnim hodom, Ja njemu idem žurno!”

Povezane vijesti

%d bloggers like this: