10 Decembra, 2023
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Tutin

U Tutinu počeo festival nauke mladih (FOTO)

U Tutinu je danas počeo festival nauke “Tutin fest 2022”, na kome učenici i istraživači predstavljaju zanimljivosti i dostignuća iz raznih naučnih grana.

Na otvaranju festivala u holu tutinske Gimnzije je rečeno da cilj festivala nije da posjetioci dobiju suhoparne informacije, već da kroz igru i druženje sami dođu do zaključka.

Posjetiocu su na više štandova imali prilike da od mladih naučnika i njihovih mentora čuju i vide primjere zanimljive matematičke zadatke hemijski eksperimente sa nus pojavama i kolor efektima, kao i informacije o sovama-pticama čiji najvći broj vrsta živi u našim krajevima.

Štandove na kojima su prezentovana znanja mladih naučnika obišli su i lokalni zvaničnici.

Direktor festivala Vahidin Ramičević je ocjenio da je festival postao jako bitan događaj za osnovce i srednjoškolce u Tutinu, iz razloga što se puno omladine animiralo.

“Postali su kreativni. Pripremaju se čak tri-četiri mejseca sa svojim idejama. Puno omladine uzima učešće svake godine, što je dobro za naš grad, da se djeca dodatno pripremaju za studije. Posljednjih godina u neke programe su uključene i visokoškolske ustanove”, rekao je Ramičević naglasivi da festival ima i međunarodni karakter i da će već od naredne godine učesvovati učenici iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Među česnicima ovog festivala su učenici iz Vlasotinca, Leskovca, Beograda, Novog Sada, Raške, Kraljeva, Novog Pazara i Tutina.

Nedžla Jusufović, učenica 3. razreda tutinske gimnazije je, ispred grupe koja na svom štandu, preko mikroskopa povezanog kamerom i displejom, predstavlja zanimljivu biologiju.

Ogovarajući na pitanje šta imaju zanimljivo da pokažu, “pokazuju razloge” zbog čega ne možemo da pijemo morsku vodu, zašto slatkovodne ribe mogu da žive samo u toj vodi, te da njena grupa mladih naučnica ovom priliko prezentuje proces se poput osmoze-filtriranja vode, krv i eritrocite i ćelije.

“Mikroskopom možete da vidite eritrocite, svoje ili izolovane. Takođe možemo da izolujemo stome, to radimo s amnjom djecom. Uzmemo blitvu i na poleđini lista lakiramo lakom, depiliramo lista i tako izdvojimo stome koje učestvuju u fotosintezi. To je zanimljivo i lijepo se vidi pod mikroskop. Imamo i neku igru s dinosaurusima, to je za mlađe, kazala je ona.

Na štandovima se predstavila i Regionalna turistička organizacija Sandžaka.

Predsjednik opštine Tutin Salih Hot je, nakon obilaska štandova i deminstracije eksperimenata i zapažanja mladih naučnika rekao da festival za lokalnu samoupravu znači puno. Najavio je da će ubuduće uložiti napora da bude još bolje organizovan.

“Zainteresovani smo radi naše mladosti, ovdje u Tutinu. Mi smo grad mladosti, prvi smo u Srbiji. Naći ćemo načina da mladima upotpujujemo bitisanje i uključimo ih u razvoj opštine Tutin. Ovaj festval je i više od festivala obzirom da se mladi druže, stiču prijateljstva. Tutin je otvoreni grad i nama puno znači sticati priateljstva čirom ove države i svijeta”, poručio je Hot.

U okviru programa “Tutin fest 2022” predviđena je izložba divljeg biljnog i životinjskog svijeta pod nazivom „Wonders of the Hoo trails“ koja je otvorena u “Kući mira”. Izložbu čini preko 50 fotografija divljeg biljnog i životinjskog svijeta prekogranične regije Srbije i Crne Gore.

Posjetioci su imali priliku da pogledaju takođe još jedan austrijski kratki film od ponuđenih pet filmova i da u Narodnoj biblioteci „Dr Ejup Mušović” prisustvuju književnoj večeri na kojoj je predstavljena knjiga profesora Sefedina Šehovića i Filduze Prušević Sadović, „DIDAKTIKA (savremeni tokovi)”.

Nakon drugog dana Festivala uslijediće posjeta turističkim destinacijama Opštine Tutin.

Prijatelji ovog projekata su Opština Tutin, Regionalna turistička organizacija Sandžaka, Centar za kulturu, turizam, omladinu i sport, Švajcarska ambasada, Austrijski kulturni forum i Modern stan invest.

 

Foto: Medin Halilović, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: