29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

“Sporazum” za slikanje

Lokalni mediji u Novom Pazaru, bliski Stranci pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlića objavili su da je 19. marta u Beogradu, u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja potpisan sporazum između Ministarstva, Matice bošnjačke i Sandžak televizije o realizaciji nastave na daljinu za učenike koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, a prema planovima i programima obrazovnog sistema u Republici Srbiji.

Ova informacija nije objavljena na zvaničnom sajtu srbijanskog ministarstva prosvjete, a Zukorlićevi mediji su, uz fotografije potpisivanja nekih dokumenata između njegovih stranačkih saradnika, narodnog poslanika i predsjednika Udruženja građana “Matica bošnjačka” Jahje Ferhatovića, direktora privatne Sandžak TV, inače crnogorskog državljanina, Salahudina Fetića i pomoćnika direktora Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama pri Vladi Srbije Ferida Bulića, naveli da su “ovim sporazumom Ministarstvo prosvjete, Matica bošnjačka i Sandžak televizija uredili odnose prema kojima cjelokupnu nastavu na bosanskom jeziku organizira i sprovodi Matica bošnjačka sa saradnicima, a ekskluzivno emitira Sandžak televizija, dok će kvalitet nastave i njenu redovnost pratiti ovlašteni predstavnici Ministarstva prosjvete”.

“Sporazumom je definirano da su ova tri činioca jedini nosioci izvođenja nastave na daljinu na bosanskom jeziku u Republici Srbiji do okončanja vanrednog stanja”, stoji u tom tekstu.

Foto: NA Sana

Potpisivanje ovog sporazuma nije potvrđeno ni na Javnom medijskom servisu Srbije- RTS, a kako se to vidi na fotografiji obavljeno je u nekoj kancelariji sa slikama srpskih prosvetitelja, Vuka S. Karadžića i Dositeja Obradovića, i uz prisustvo jednog nepoznatog muškarca sa rukama na kukovima.

“Matica bošnjačka”, koja ima status udruženje građana, za čiju registraciju je potreban potpis najmanje tri državljana Srbije, uputila je poziv direktorima osnovnih i srednjih škola za učešće u realizaciji nastave na daljinu.

– Sukob interesa, vladin službenik i vlasnik Sandžak TV istovremeno

Uvidom u registar Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) Sandžak TV, kao vrsta medijske usluge prema načinu distribucije vrši “linearno-kabal, satelit i IPTV”.

Uvidom u registar REM-a za Sandžak TV nema definisane zone pokrivanja za područja i opštine na kojem većinski ili u manjini žive Bošnjaci.

Zona pokrivanja/raspodjele, primjera radi, za RTVNP definisana je kao “Alotment Kopaonik: Aleksandrovac, Brus, Kruševac, Novi Pazar, Raška, Tutin. Alotment Tornik-Ovčar: Arilje, Bajina Bašta, Čačak, Čajetina, Ivanjica, Kosijerić, Kraljevo, Lučani, Nova Varoš, Požega, Priboj, Prijepolje, Sjenica, Užice. Područje regiona-R 5/Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Raška”.

Registar REM-a pokazuje da je stopostotoni vlasnik Sandžak TV, Ferid Bulić službenik srbijanske vlade, postavljen ispred Stranke pravde i pomirenja (SPP).

Učešće Bulića pri samom potpisivanju ovog, i dalje nezvaničnog, dokumenta postalo je upitno u smislu sukoba interesa s obzirom da je se on, na fotografiji, pojavljuje kao vladin službenik s jedne, i kao vlasnik privatne televizije s druge strane, s kojom državne službe nešto potpisiju u ime Bošnjaka.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: