29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Prijepolje Sandžak Sjenica Srbija Turska Tutin Zdravlje

“Prijatelji Sandžaka” za Sandžak poslali pun šleper medicinske i druge pomoći

Platforma “Prijatelji Sandžaka”  poslala je danas iz Istanbula za Sandžak medicinsku i drugu pomoć u borbi protiv koronavirusa.

Predsjednik Platforme Salih (Hadžifezović) Akgul je podsjetio da je Turska do sada poslala pomoć za 39 zemalja i istakao da je riječ je o šleperu sa medicinskom pomoći, medicinskim i drugim apratima i mašinama koja će biti dostavljena u privremenu Covid-19 bolnicu u Novom Pazaru, kao i za opštine u okruženju.

“Turska je u mnogo navrata podržavala Sandžak i Srbiju, veze između Turske i Srbije u posljednih pet godina dosta su unaprijeđene. Jako smo sretni što smo uspjeli i mi biti dio kampanje koju je pokrenuo predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan“, kazao je Akgul za Anadolu Agency (AA).

Akgul koji se prethodne decenije dokazao kao veliki humanista, uz podršku poslovnih i humanih ljudi iz Turske, porijeklom Bošnjaka iz Sandžaka, organizirao i sproveo niz humanitarnih i drugih akcija u Sandžaku i Srbi. On je istakao da su u organizaciji ove pomoći svojim donacijama učestvovali proslavljeni košarkaš Mirsad (Jahović) Turkcan i bivši turski ministar ekonomije Nihat Zeybekci, kao i mnoge poznate firme i brendovi.

Prema riječima Akgula Platformi je u realiziranju projekta pomogao i Odbor za međunarodne ekonomske odnose (DEIK).

Predsjednik Vijeća za tursko-srbijansku saradnju pri Uredu za vanjske odnose Turske Bayram Akgul je rekao da je pomoć poslana zajedničkim snagama platforme i DEIK-a.

Salih Akgul je za SNews potrvdio da se u upućenoj pomoći za Novi Pazar, Sjenicu, Tutin, Prijepolje i Kraljevo nalazi ukupno 20.000 hirurški maski, 2.000 zaštitinih odijela, kao i više medicinskih aparata, mašina i aparata za higijenu i potrebe pacijenata.

Kako je predočeno za Novi Pazar je izdvojeno 13.000, za Kraljevo 2.500, a za Sjenicu, Tutin i Prijepolje po 1.500 maski. Za Opšu bolnicu u Novom Pazaru donirano je 1.600 zaštitinih odijela, a za Sjenicu, Tutin, Prijepolje i Kraljevo po sto komada.

Pored ovoga Mirsad Turkcan i porodica Bayegan donirali su, za kovid bolnicu u Novom Pazaru, rentgen aparat, firma Renksan je donirala higijenska sredstva, Vestel bijelu tehniku: po pet vešmašina i mašina za sušenje veša, po pet tostera i aparata za kahvu, kao i 20 sokovnika. Firma kuhinjski aparata Arzum ke izdvojila po deset aparata za kahvu i čaj, bivši ministar ekonomije Zeybekci je donirao 2.000 komada peškira, a Mahiye Samdaci, kao Adriya prevoznika je obezbjedila kamion.

Kao Platforma “Prijatelji Sandžaka” pored Saliha Akgula,  u prikupljanju i slanju ove pomoći učestvovali su i Adem Soy, Gani Mustafoğlu, Zarif Alp, Mert Güvenen, Osman Bilir, Mehmet Emin Arslan, Süleyman Özbayrak i Kerim Erdem.

Platforma “Prijetelji Sandžaka” osnovana 1922.godine od strane sandžačkih iseljenika u Turskoj, a Salih (Hadžifejzović) Akgul  je jedna od istaknutih biznismena u Istanbulu porijeklom iz Prijepolja. Počasnik je konzul Srbije u Turskoj.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: