28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Islamska zajednica Srbije (IZS): Od danas otvorene džamije, prva teravija s džematom večeras

Islamska zajednica Srbije donijela je odluku kojom se od danas odobrava da dnevne, džuma i teravih namaze u džamijama i mesdžidima, pored imama i muezina, može obaviti veći broj džematlija, prema kapacitetu džamije poštujući važeću mjeru stručnog štaba Vlade Republike Srbije o fizičkoj distanci od 2 metra, pri čemu je poželjno prema mogućnosti koristiti i kapacitete harema džamije.

Sandžački muftija Senad ef. Halitović je potvrdio da džematlije već večaras mogu u džamijama obaviti teravih namaz.

Prema odluci koju je potpisao reisu-l-ulema Sead ef. Nasufović nalaže se džamijskim Odborima i Odborima Medžlisa Islamske zajednice Srbije da za sve džamije i mesdžide obezbjede dovoljne količine adekvatnih dezinfekcionih sredstava kojima će se redovno tretirati prostor obavljanja namaza, kao i obezbjediti dezinfekcionu barijeru na ulasku u džamiju kao i sredstvo za dezinfekciju ruku.

Pojašnjava se da džematlije koje dolaze u džamije i mesdžide dužni su ibadet abdesta obaviti u svojim kućama, obavezno će nositi osnovna zaštitna sredstva kao što su zaštitne higijenske maske za lice i rukavice, te svoju sedžadu za namaz i striktno se pridržavati uputstva o postupanju koja im daju službena lica Islamske zajednice.

Preporučuje se starijim džematlijama, kao i onima sa hroničnim oboljenjima, da do daljnjeg namaze obavljaju u svojim domovima.

U ovoj odluci se predočava da će Fakultet islamskih nauka u Beogradu i Konsultativni centar u Novom Pazaru početi sa radom 15. maja 2020. godine u skladu s odredbama Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja.

Školska godina u Medresama će se završiti započetom nastavom na daljinu preko odgovarajućih internet platformi, te na isti način obezbjediti polaganje maturskog ispita maturantima i maturanticama.

Dječije predškolske ustanove će svoj rad prilagoditi potrebama roditelja, a pridržavajući se striktno uputstava nadležnih državnih organa.

Ističe se da se mektebska nastava, mevludi, vjerske svječanosti, manifestacije i masovna džematska okupljanja neće realizovati do daljnjeg.

Za sprovođenje ovih mjera odgovorni su Imami i predsjednici džamijskih i džematskih Odbora kao i direktori Ustanova

Iz Rijaseta IZS-e pojašnjavaju da se ove odluke donose u cilju, kako je navedeno, činjenja napora da se očuva javno zdravlje i zdravlje pojedinca vršeći osnovnu dužnost: pozivanja na dobro i odvraćanje od zla.

Sve odluke stupaju na snagu odmah.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: