30 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Obilježavanje 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave

Svečanom sjednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i podizanjem zastave na jarbol biće obilježen 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave.

U ponedjeljak, 11. maja 2020. godine, sa početkom u 14:00 održaće se 6. sjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Sjednica će se održati u prostorijama Glavnog ureda BNV u Novom Pazaru.

Imajući u vidu da je 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave, nakon sjednice bit će upriličeno podizanje svečane zastave na jarbol ispred prostorija Glavnog ureda Vijeća uz prisustvo vijećnika. Nakon podizanja zastave prisutnima će se obratiti predsjednica BNV, dr. Jasmina Curić, najavljeno je iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Prethodnih godina ovaj blagdan je obilježavan nizom manifetsacija, uz folklore i scensko-umjetničke programe.

Dan bošnjačke nacionalne zastave jedan je od blagdana sandžačkih Bošnjaka. Obilježava se 11. maja, na dan kada je, 1991. godine, u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) Sandžaka. U Novom Pazaru i ostalim sandžačkim općinama 11. maj je neradni dan, a na lokalnim ustanovama i institucijama istaknuta je bošnjačka nacionalna zastava.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: