30 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Politika Sandžak

Sarajevo izrazilo podršku radu i djelovanju Bošnjačkog nacionalnog vijeća

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić posjetila je Sarajevo gdje je u prethodna dva dana imala niz susreta sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine i predstavnicima institucija i organizacija te zemlje.

On je posjetila SDA Bosne i Hercegovine i tom prilikom se susrela sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem.

Kako je saopšteno iz BNV-a predsjednica Vijeća je ovom prilikom informisala predsjednika Izetbegovića o trenutnoj situaciji u Sandžaku izazvanoj pandemijom koronavirusa, te izrazila zahvalnost na podršci koju su Bosna i Hercegovina i Stranka demokratske akcije BiH pružili narodu Sandžaka.

Tema razgovora bila je i položaj Bošnjaka u Srbiji te opravdanim zahtjevima za ostvarivanjem prava koja su Bošnjacima zagarantovana Ustavom i zakonima Srbije.

Izetbegović je izrazio podršku radu i djelovanju Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

“Sagovornici su konstatovali da je u budućnosti potrebno ojačati veze i intenzivirati saradnju s ciljem poboljšanja položaja Bošnjaka u Sandžaku koji svoja prava trebaju ostvariti kroz djelovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća.Predsjednica Vijeća informisala je gospodina Izetbegovića o pozivu upućenom bošnjačkim političkim strankama u Sandžaku da se na osnovu ostvarenih izbornih rezultata udruže i formiraju zajednički bošnjački blok, obrazuju bošnjački poslanički klub u Skupštini Srbije i stabilne bošnjačke skupštinske većine u sandžačkim gradovima i opštinama”, saopšteno je iz BNV-a.

– O stanju u Sandžaku i otvaranju konzulata BiH u Novom Pazaru

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić sa saradnicima posjetila je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i tom prilikom se susrela sa ministricom Biserom Turković i još jednom zahvalila ministrici, Ministarstvu vanjskih poslova BiH i državi Bosni i Hercegovini na pomoći u medicinskom osoblju koje je boravilo u Novom Pazaru sredinom mjeseca jula.

Na sastanku je bilo riječi o trenutnom stanju u Sandžaku u vezi sa epidemijom COVID19, otvaranju konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru te jačanju saradnje u drugim oblastima od zajedničkog interesa.

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća predvođena predsjednicom Jasminom Curić posjetila je Fondaciju „Alija Izetbegović“ u Sarajevu i tom prilikom se susrela sa rukovodstvom ove organizacije.

Na sastanku je bilo riječi o Sporazumu o saradnji između Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Fondacije kao budućoj platformi za realiziranje konkretnih projekata.

Delegacija Vijeća posjetila je i spomen sobu u kojoj je svoje posljednje dane rada i života proveo prvi predsjednik nezavisne Bosne i Hercegovine, rahmetli Alija Izetbegović.

Sabina Berberović, ćerka Alije Izetbegovića i član Upravnog odbora Fondacije upoznala je Delegaciju Vijeća sa ciljevima i misijom ove organizacije.

Fondacija “Alija Izetbegović” je osnovana kako bi radila na realiziranju društvenih inicijativa i kulturnih programa u skladu s pogledima i misaonom ostavštinom prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića. Osnovana je s ciljem da doprinosi napretku Bosne i Hercegovine i boljitku njenih naroda i građana na principima slobode, ravnopravnosti, pluralnosti i uvažavanja različitosti, povezivanju i promoviranju intelektualnih potencijala bosanskohercegovačkog društva, razvoju svijesti o važnosti mira, nenasilja i društvene solidarnosti. Fondacija podstiče lični razvoj, društveno poduzetništvo i naučno-istraživački pristup problemima u društvu, te unapređenje veza i odnosa sa bosanskohercegovačkom dijasporom. Osnivači Fondacije su bliski saradnici, članovi porodice i poznavaoci djela Alije Izetbegovića.

Fondacija “Alija Izetbegović” je u mjesecu maju donirala medicinsku pomoć namijenjenu zdravstvenim ustanovama u Sandžaku. Medicinska pomoć uručena je posredstvom Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

– Priznanje Gradu Sarajevu

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća posjetila je gradsku upravu Grada Sarajeva i tom prilikom se susrela sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom.

“Pomoć Grada Sarajeva u vidu medicinske opreme i osoblja zdravstvenim ustanovama i građanima Sandžaka znači nam neizmjerno puno”, istakla je. Jasmina Curić, predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Curić je iskazala priznanje i zahvalnost Gradu Sarajevu i gradonačelniku Skaki na iskazanoj solidarnosti, brizi i podršci u vremenu kada Sandžak vodi tešku bitku sa COVID-19.

Dirnula nas je podrška Grada Sarajeva simboličnim osvjetljenjem Vijećnice. Posebno izražavamo zahvalnost ljekarima iz BiH koji su rizikujući svoje zdravlje došli u samo žarište, kako bi pomogli našim medicinskim radnicima i bolesnicima, te pružili psihološku podršku svim građanima Sandžaka. Time su pokazali da nismo sami i da imamo prijatelje”, istakla je dr. Curić.

Dodala je da će građani Sandžaka, posebno Bošnjaci pamtiti ko je bio uz njih u ovako teškim momentima. “Bošnjačko nacionalno vijeće će inicirati da jedna ulica u Novom Pazaru dobije ime po ljekarima iz BiH”, poručila je  Curić.

Prema riječima gradonačelnika Skake najteže krize i najveći izazovi poput pandemije koronavirusa ujedno su i nova prilika da učvrstimo naše veze za dobrobit svih nas.

“Ovo je vrijeme da pokažemo svoje jedinstvo, humanost, ali i prilika da započnemo pozitivne procese kreiranjem dobrih međusobnih odnosa Sarajeva sa Novim Pazarom i drugim gradovima Sandžaka”, kazao je gradonačelnik Skaka.

Posebno se osvrnuo na kulturno historijske odnose, dokazano prijateljstvo i naklonost Bošnjaka Sandžaka i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini: „Cijenimo ono što radite, način kojim ste posvećeni očuvanju svoje nacije, vjere, jezika, kulture, tradicije”, podcrtao je Skaka.

“Uvjeren sam da ćemo uz već dokazano zajedništvo uspjeti prebroditi sve posljedice izazvane virusom i nastaviti naše odnose konstantno unapređivati i jačati, posebno na polju kulture, obrazovanja i ekonomije”, poručio je na kraju prijema gradonačelnik Sarajeva.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je 27. jula primio je  u Sarajevu delegaciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća predvođenu predsjednicom Vijeća Jasminom Curić.  Predsjedavajući Džaferović ponovio je svoju podršku radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao krovne organizacije koja okuplja i artikuliše interese svih Bošnjaka u Sandžaku.

Curić je posjetila sarajevsku Općinu Centar i tom prilikom se susrela sa načelnikom Općine prof. dr. Nedžadom Ajnadžićem i predsjedavajućom Općinskog vijeća Karolinom Karačić.

Načelnik Ajnadžić je istakao koliko je značajno da se pomogne narodu Sandžaka, posebno najpogođenijim općinama gdje je koronavirus izazvao najviše smrtnih slučajeva među stanovništvom.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: