30 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

BNV: Dogovoren način realizacije projekta besplatnih udžbenika za prvake u nastavi na bosanskom jeziku

Na današnjem sastanku predstavnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća sa direktorima osnovnih škola u Sandžaku, u kojima se izvodi nastava na bosanskom jeziku, dogovoren je način realizacije projekta besplatnih udžbenika za prvake u nastavi na bosanskom jeziku, u. Udžbenici će prije početka školske 2020/21. godine biti isporučeni Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Kako je navedeno Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je za djecu koja ove školske godine upisuju prvi razred u nastavi na bosanskom jeziku obezbijedilo besplatan komplet udžbenika.

“Udžbenici za prvake su donacija Republike Turske koji su odobreni na inicijativu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a realizaciju ove donacije će sprovoditi Vijeće u saradnji sa kancelarijom Turske razvojne agencije (TIKA) u Beogradu. Projekat je dio dugogodišnjeg programa Bošnjačkog nacionalnog vijeća usmjerenog na poboljšanje i promovisanje nastave na maternjem jeziku Bošnjaka”, podsjetili su iz BNV-a.

Na sastanku su direktori obavješteni i o procesu reformi udžbenika za 3. i 7. razred osnovne škole. Od 20 reformisanih udžbenika za ove razrede, 14 je već odobreno i odštampano te spremno za isporuku školama.

Predsjednica BNV Jasmina Curić je na sastanku upoznala direktore i sa programom nastave na daljinu na bosanskom jeziku za narednu školsku godinu.

Ovaj vid nastave u organizaciji BNV-a ponovo počinje u septembru mjesecu, a direktori su pozvani da motivišu nastavnike koji su zaposleni u njihovim školama da uzmu ućešće u ovom programu.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: