28 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo

Na dan izbora u Crnoj Gori planirani incidenti

Direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović izjavio je da policija raspolaže podacima da pojedinci i grupe planiraju izazivanje incidenata i nemira na dan parlamentarnih izbora u toj zemlji.

On je poručio je da će svi koji se budu ponašali destruktivno i ekstremno biti sankcionisani.

“Naša saznanja ukazuju da ova lica preko društvenih mreža i drugih kanala zagovaraju da tokom glasanja i nakon zatvaranja biračkih mjesta građani izađu na ulice, izazivaju nemire i narušavaju javni red“, navodi se u saopštenju.

Policija će, kako je rekao, u svim gradovima odlučno i odgovorno postupati.

„A oni koji budu pokušali ispoljiti destruktivno i ekstremno ponašanje, izazivati građansku nestabilnost i kršiti zakonske propise biće spriječeni i snosiće odgovornost“, poručio je on.

„Pozivam građane da svi zajedno podijelimo odgovornost i sačuvamo građanske i civilizacijske vrijednosti društvene zajednice kao zajedničko dobro i interes svakog pojedinca i porodice“, zaključio je Veljović.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić poručio je prije dva dana da država Crna Gora ima jake institucije koje su sposobne i odlučne da obezbjede sigurnost svih građana i, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, neće dozvoliti bilo kakvo narušavanje javnog reda i mira kako na dan održavanja izbora tako ni nakon izbornog dana.

“Kao dodatni mehanizam kontrole, formirao sam Ekspertski tim za kontrolu tačnosti i ažurnosti biračkog spiska. Pored predstavnika MUP i javne uprave, značajan doprinos radu ovog Tima pružaju Centar za demokratsku tranziciju (CDT) i Centar za monitoring i istraživanje (CEMI). Tim je otvorio i posebnu email adresu kontrolabs@mup.gov.me, da građani mogu svakodnevno postavljati pitanja na koja blagovremeno odgovaramo”, istakao je Nuhodžić.

On je predočio da će se na dan izbora koristiti elektronski uređaji za identifikaciju birača, tako da će na svakom od 1.217 biračkih mjesta biti uređaj sa elektronskim izvodom iz biračkog spiska za to biračko mjesto.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori održaće se u nedjelju, 30. avgusta.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: