27 Aprila, 2024
Aktuelno Nauka i tehnologija Sandžak

Dr. Nurković napravio još jedan naučni uspjeh

Najpoznatiji i jedini naučnik u oblasti matičnih ćelija iz Novog Pazara i Sandžaka dr Jasmin Nurković u prestižnom britanskom naučnom časopisu objavio je studiju u kojoj se konstatira da djeca sa cerebralnom paralizom imaju problem sa smanjenom gustinom kostiju i sklonija su prelomima.

Posljednja naučna studija doktora medicinskih nauka Jasmina Nurkovića ukazuje koliko je važna fizička aktivnost na pravilan razvoj kostiju kod djece.

Prije nekoliko dana ti rezultati istraživanja prihvaćeni su u britanskom naučnom časopisu BioMed Research International.

Ljekar specijalista dvije oblasti, Jasmin Nurković, pokazao je pomoću DXA analize da su kosti kod djece koja imaju ograničenja u motornom razvoju, poput cerebralne paralize, smanjene gustine, odnosno mekanije, te da su ta djeca značajno sklonija prelomima, koji se teže i duže liječe.

Zato se u zaključku tog istraživanja savjetuje redovan i uporan kinezitretman, odnosno terapija vježbanjem.

Računajući impakt faktor (faktor uticajnosti) svih naučnih radova, dr Jasmin Nurković je najuspešniji naučnik u oblasti medicine u Sandžaku.

Dr. Nurković na Svjetskom kongresa za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Orlandu,(SAD), ove godine

Podsjećamo da su rezultati naučnog istraživanja prvog eksperta u oblasti matičnih ćelija i najmlađeg doktora medicinskih nauka iz Novog Pazara Dr. Jasmina Nurkovića u decembru 2019. godine citirani su u najboljem naučnom časopisu u svijetu “Nature Reviews”.

To je bio prvi put da sus rezultati istraživanja iz Novog Pazara prvi put citirani u najboljem naučnom časopisu na planeti.

Već poznati “doktor s osmjehom” Jasmin Nurković iz Novog Pazara specijalista je za liječenja oštećenje zglobova, tačnije hraskavice koljena i kuka. Zbog uspješne terapije i liječanja kod njega dolaze oboljeli od kičme, mišića, kostiju i pacijenti sa raznim vrstama bolova i muka. Naukom se počeo baviti 2011. godine.

Nakon što su ga njegovi studenti prijavili za tu nagradu krajem 2015. godine je, kao jedan petnaest najboljih mladih naučnika do trideset godina u Srbiji dobio je nagradu “Youth Heroe” u oblasti nauke i obrazovanja.

Naučnim radom istraživanjima, izučavajući matične ćelije i faktore rasta, uspio je da izdvoji faktore rasta iz periferne krvi i da te faktore rasta, aparatom, van tijela, umnoži, aktivira i onda vrati u zglob, odnosno na mjesto gdje je oštećena hrskavica kod koljena i kuka.

Tu proceduru sa svojim timo sprovodi već sedam godina. Zbog tih procedura koje se rijetko rade i u velikim centrima, ima pacijente sa svih strana

Genetičar Prof. Dr. Miodrag Stojković mu je bio jedan od mentora, a kako je jednom i sam potvrdio Dr. Nurković nije imao stipendiju tokom svog studija ali rukovofi fondom “Dr. Nurković”, koji već četiri godine stipendira najbolje studente medicine iz ovog kraja.

U biografiji Dr. Jasmin. S Nurkovića stoji da je Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu završio s prosječnom ocjenom 9,7. Autor je većeg broja objavljenih radova u prestižnm naučnim časopisima.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: