29 Aprila, 2024
Aktuelno Kultura Muzika Novi Pazar Sandžak

World Music Fest Zeman u online i TV izdanju

Ovogodišnje izdanje muzičkog festivala World Music Fest Zeman u Novom Pazaru bit će održano u online i TV izdanju.

Kako su najavili organizatori festival počinje 29. oktobra nastupom Lynn Adib, umjetnice iz Damaska sa adresom u Parizu koja će se predstaviti sa svojim jazz triom. Već 30. oktobra slijedi koncert klasične muzike savremenog svijeta: koncert kompozitora porijeklom iz Sandžaka.


Ideja festivala je da okupi umjetnike iz različitih dijelova svijeta koji će se svojom umjetnošću predstaviti domaćoj publici. Festival se sastoji od koncerata umjetnika World Music scene, raznih muzičkih radionica i predavanja te takmičenja pjevača u izvođenju muzike Balkana.

Do sada su na festivalu nastupili ujmetnici iz Turske, Slovenije, Poljske, Hrvatske, Meksika, Srbije i BiH a na ”Glasu Zemana”, takmičarskom dijelu festivala su nastupili pjevači iz Srbije, BiH, Hrvatske, Makedonije i Slovenije.

“Novi Pazar kao grad sa bogatom historijom i multietničkim stanovništvom je idealno tlo za održavanje festivala ove vrste te nam je cilj postaviti ga u centar evropskih i svjetskih muzičkih dešavanja”, objavljeno je na zvaničnom sajtu Festivala zemanfest.com.

Na kraju, 31. oktobra slijedi “Glas Zemana”, takmičenje u izvođenju etno muzike Balkana.

Ovogodišnji finalisti “Glasa Zemana” su Amnna Turković (Sarajevo / BiH), Ana Stefanović (Beograd / Srbija), Emina Porča (Sarajevo / BiH), Ivana Stojanovska (Skopje / S. Makedonija, Jovana Baraksadić (Sremska Mitrovica / Srbija), Milica Dragović (Beograd / Srbija), Milica Milović (Podgorica / Crna Gora), Naida Sulejmani (Brčko / BiH), Sara Milivojević (Brčko / BiH) i Stefan Spiroski (Struga / S. Makedonija.

Partneri ove muzičke manifestacije su Grad Novi Pazar, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Kulturni centar Novi Pazar i RTV Novi Pazar.

Zbog globalne COVID 19 pandemije, radionice se ove godine neće održati iz bezbedonosnih razloga.

Publika će tri koncertne noći moći pratiti putem društvenih mreža i TV prenosa na RTV Novi Pazar.

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: