27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Sandžak

Večeras nastupa 12. rebiu-l-evvel, dan rođenja Muhammeda a.s.

Večeras (28/29. oktobar 2020.) sa zalaskom sunca nastupa 12. rebiu-l-evvel, dan Mevluda – rođendan Božijeg poslanika i miljenika Muhammeda a.s. i muslimani širom svijeta ga obilježavaju.

Božiji poslanik (a.s.) je rođen 571. godine u Mekki od oca Abdulaha i majke Amine čiji je porođaj prema islamskim predajama propraćen prisustvom meleka i džennetskih hurija koje su je napojile džennetskim šerbetom nakon čega je bila u prelijepom stanju blagosti i smiraja, nije osjećala nikakve porođajne bolove i vidjela je mnoge divne pojave oko sebe.

“U noći Muhammedovog a.s. rođenja, širom svijeta pojaviše se mnoga čuda kao znak dolaska najodabranijeg Božijeg stvorenja, poslanika, vjerovjesnika, prenositelja Njegove objave i najboljeg čovjeka svih vremena koji će čovječanstvo spasiti ropstva i tame i povesti ga pravim putem Islama, putem svjetlosti, Božije istine, pravde i zadovoljstva”, podsjetili su ovim povodom iz Islamske zajednice Sandžaka.

Vjernicima je upućena preporuka da donose sallavate i selame na pejgambera, obrate se Uzvišenom Allahu dž.š. u ovoj noći rođenja Njegovog poslanika koji je, kako se poručuje, milost svim svjetovima.

“Zamolimo Ga za naše želje, za zdravlje nas i naših bližnjih, za oprost grijeha, za dobro na ovome i budućem svijetu i za rahmet našima umrlima…Svim muslimanima
MEVLUD-I-ŠERIF MUBAREK OLSUN!”, poručeno je.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), u saradnji sa Gazi Husrev-begovom bibliotekom iz Sarajeva večeras, sa početkom u 19:00 sati, organizuje otvaranje izložbe „Mevlud u tradiciji i kulturi Bošnjaka“.

Program se održava u prostorijama Glavnog ureda BNV u Novom Pazaru.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: