29 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Zdravlje

Amfilohije na aparatu za kiseonik

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) oglasila se večeras, kako je navedeo, povodom dezinformacija koje se pojavljuju u vezi sa zdravstvenim stanjem mitropolita Amfilohija.

Neki mediji su ranije večeras objavili da je Amfilohije umro, a iz Mitropolije su istakli da žele da obavjeste javnost da se zdravstveno stanje Amfilohija nije promjenilo u odnosu na današnji izvještaj.

“Problem uzrokovan pneumomediostinumom – vazduh u srednjem grudnom košu je pod nadzorom medicinskog tima koji se brine za njegov oporavak od samog početka bolesti Njegovog Visokopreosveštenstva mitropolita Amfilohija”, navodi se u saopštenju.

Tokom jutrošnjeg pregleda mitropolita Amfilohija, primjećeno je da malo teže diše od bolova u grudima. Sve analize su urađene odmah. Takođe skener plućne arterije i skener pluća. Snimka je pokazala da je uzrok otežanog disanja i bolova pojava zraka u sredini prsnog koša ili pneumomediastinuma, što se često događa u situacijama kada pacijent ima osjetljiva pluća zbog trajanja upalnog procesa i koji su dugo na terapiji kiseonikom. o starijim pacijentima.

Mitropolit Amfilohije, kako se naglašava, nije povezan na respirator i dalje koristi neinvazivnu ventilaciju, što znači da pluća normalno obavljaju svoju funkciju.

“Snimka pluća i plućnih arterija nije pokazala trombozu i bronhoskopski nalaz da su disajni putevi čisti. Nalaz na srcu je takođe dobar”, objavila je Mitropolija crnogorsko-primorska, najavivši da će u narednom periodu, kao i do sada, redovno i detaljno izvještavati o svim promjenama vezanim za zdravstveno stanje mitropolita Amfilohija, koji se od 6. oktobra nalazi na bolničkom liječenju zbog bolesti izazvanih koronavirusom.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: