27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Divanefendić najavio krivične prijave, Ugljanin objavio faksimile ugovora o milionskim javnim nabavkama

Načelnik Gradske uprave Novog Pazara Džemil Divanefendić najavio je sinoć da čelnicima gradske uprave nije ostalo ništa drugo nego da protiv Irfana Ugljanina, građanskog aktiviste iz Novog Pazara, zbog zaštite ugleda i časti, odgovarajućim državnim organima podnesu krivične prijave.

S druge strane Ugljanin je preko fb profila odgovorio objavljivanjem desetak faksimila ugovora o javnim nabavkama Gradske uprave Novog Pazara u 2018., 2019. i 2020. godini.

Izjava Divanefendića je večeras objavljena na oficijelnom fb računu Grada Novog Pazara, RTV Novi Pazar i lokalnm divljim portalima bliskim SDP-u, a on se osvrnuo na, kako je naglasio “sinhronizovanu kampanju koja se vodi protiv Gradske uprave, gradonačelnika i njegovih saradnika.”.

On je kazao da ljudima koji su pomenuti u nastupima Irfana Ugljanina nije ostalo ništa drugo osim da se za zaštitu svog ugleda i časti, zaštitu svojih porodica obrate odgovarajućim državnim organima.

“Sva ta lica su se teška srca odlučila na ovaj korak, ali su uvrede dosegle velike razmere i nije bilo drugog načina. Vidimo da su upotrebljena lica od strane nekih trećih. Vidimo da u svojim nastupima ova lica teško i znaju o čemu diskutuju, jer kako drugačije objasniti kad se ne pravi razlika između prihodne i rashodne strane, kad se ne pravi razlika izneđu preduzeća i razvojnog programa ili kada se neki podaci predstavljaju kao eksluziva? Kako se naziva eksluzivom neki podatak koji se nalazi na portalu grada, u koji svaki građanin može da ima uvid? Ti podaci su javni. Poručio bih građanma Novog Pazara da u ovim tvrdnjama nema nikakve istine. Da ima makar promil istine, ona se ne bi prezentovala preko pojedinaca, verovatno bi nalogodavci prezentovali na jedan drugačiji način”, izjavio je Divanefendić, objavila je prethodno RTV Novi Pazar.

– Ugljanin: Fakture i faktičko stanje na terenu sve govore

Irfan Igljanin, građanski aktivista, je reagujući na najavljene krivične prijave od strane gradskih čelnika objavio kopije doumenata- ugovora o javnim nabavkama koje se tiču ukupne vrijednosti više od pola milione eura.

U objavljenim kopijama prve strane dokumenta su Ugovor punuđaču “Složna braća Zoran Nele” doo, Nova Varoš, Drmanovići, broj odluke 404-275/19, Radovi na uređenju lokalnih ulica i puteva u ukupnoj vrijednosti sa PDV-om od 65.994.144,48 dinara (više od 561 hiljade eura).

U procjenjenoj vrijednosti ove javne nabavke, u dvije partije, za koju šira javnost ne zna za koje uređene ulice i obavljene poslove se konkretno tiče, stoji ukupan iznos od 219.783.771 dinara ili milion i 870,5 hiljada eura.

Među objavljenim kopijama dokumenata je Odluka o dodjelu ugovora za Izradu projektino-tehničke dokumentacije mostova preko rijeke Raške, u centru grada i kod hotela Vrbak. Vrijednost ovog ugovora o javnoj nabavci (sa PDV-om) je 13.128.000 dinara (više od 111 hiljada eura). Ovaj ugovor, pod rednim brojem javne nabavke 404-187/17, JNU 24/17, je potpisan sa preduzećem za projektovanje građevinskih i drugih objekata GMP Gramont-NS d.oo iz Novog Sada.

Kako je istakao za SNews u 40 posto javnih nabavki radi se o cijenama radova i materijala iznad realne, tržišne vrijednosti ili ugovorima na osnovu kojih je isplaćen novac, a radovi nisu izvedeni ili je urađen samo jedan manji dio za to.

“Radi se o naduvavnju cijena. Imamo da su plaćeni radovi za asfaltiranje ili uređenje ulica, a radovi nikada nisu izvdeni”, rekao je Ugljanin navodeći imena ulica.

Naveo je primjer i krečenja i uređenja ulaza zgrade preko puta Dječjeg dispanzera u ulici Stevana Nemanje.

Ugljanin u javnim nastupima i preko društvenih mreža,, u posljednjih nekoliko mjeseci iznosi niz optužbi i pokazuje dokumente, tvrdeći da su iz budžeta Grada Novog Pazara, preko javnih nabavki, pronevjerena višemilionska novčana sredstva.

Kao dokaz za takvu tvrdnju navodi da, pored dokumenata, treba od gradske uprave zatražiti fakture i uvjeriti se sa stanjem na terenu, vidjeti šta je urađeno i zašta su sve potrošena sredstva.

Tužbe protiv Ugljanina, koji se jedno vrijeme bavio i politikom, najavio je prije dva dana i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Zvaničnici gradske uprave Novog Pazara često u javnim nastupima spominju da su druga opština po transparentnosti u Srbiji. U konkretnim, Ugljaninovim prozivkama, Gradska uprava javnosti nije predočila detalje, (fakture, izvedene radove i potrošeni materijal) koji se tiču načina trošenja novca za navedene javne nabavke.

Po nalogu Posebnog odjeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu 12. novembra ove godine u policijskoj akciji je uhapšeno 18 osoba, čelnika i radnika gradske uprave, kao i privrednika, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela trgovina utjecajem, zloupotreba službenog položaja i zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom. Najmanje dva lica su priznala krivicu i sklopila sporazum s tužilaštvom, dok se većina osumnjičeni u redovnom postupku brani sa slobode.

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: