29 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

Ugljanin o ciljevima za poboljšanje života i pravima Bošnjaka

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je danas da je ova stranka učestvovala na prethodnim izborima nakon uvjeravanja iz Evropske unije da će poslije održanih izbora u Srbiji biti pokrenut postupak razmatranja i rješavanja pitanja koja optjerećuju manjine.

Na godišnjoj press konferenciji SDA Sandžaka Ugljanin je naglasio da su nakon devet održanih sesija o fer i korektinim izborima u Srbiji odlučili da kao stranka učestvuju na ovim izborima, iako se ispostavilo da su održani u potpuno nedemokratskim uslovima.

Lider SDA Sandžaka je podsjetio da je nakon proglašenja aktuelne pandemije na sastanku predstavnika svih stranaka u zemlji donijeta odluka da se izbori, zakazani za 26. april odlože, iako je SDA Sandžaka tražila da se održe najranije 6. septembra ove godine zbog potpune nepoznanice razvoja virusa i velike nespremnosti u borbi sa aktuelnom pandemijom.

“Nažalost, izbori su održani 21. juna u potpuno nenormalnim uslovima, iako je u Sandžaku bio vrhunac pandemije sa najvećim brojem smrtnih slučajeva za jedan dan u zemlji”, istakao je on i dodao su prikrivani podaci o povećanom broju smrtnih slučajeva od strane državnih organa, Vlade Srbije i njihovih poslušnika u zdravstvenim ustanovama u Sandžaku.

Ugljanin je napomenuo da je vladajući režim i pored toga sproveo, kako je rekao, drsku kradju glasova na izborima u prvom krugu, ali da je nakon zainteresovanosti predstavnika EU u drugom ponovljenom krugu na 30 biračkih mjesta SDA Sandžaka uspjela da osvoji više nego sve druge liste zajedno.

U svom obraćanju Ugljanin je naveo da je nakon izbora u Skupštini Srbije ova sandžačka stranka formirala sa Albancima preševske doline opozicioni poslanički klub.

“Ovaj poslanički klub je rezultat prirodnog saveza koji predstavlja vrhunac zajedničke borbe Albanaca i Bošnjaka za ostvarivanje njihovih nacionalnih prava kroz institucije sistema u Republici Srbiji. Naše aktivnosti biće  usmerene na ostvarivanje izborne platforme za stvaranje fer uslova za najavljene prevremene izbore i reformu političkog sistema u zemlji”, najavio je lider SDA Sandžaka i dodao da kroz ove procese vide mogućnost rješavanja statusa ova dva manjinska naroda, kao i statusa teritorijalne autonomije Sandžaka i Preševske doline.

Kako je rekao, spremni su da daju svoj doprinos u izgradnji demokratske i evropske Srbije, a u saradnji sa svima organizacijama i partijama u zemlji i regionu o svim ovim pitanjima, te da će svoje aktivnosti usmjeriti na saradnju sa svim relevantnim evropskim institucijama.

Ugljanin je naglasio da će u svom radu posebno biti aktivni u sprovodjenju popisa stanovništva u Srbiji planiranom u 2021. godini, ali i u zemljama okruženja, u cilju poboljšanja i ostvarivanja prava Bošnjačkog naroda.

Komentarišući epidemiološke mjere o sprječavanju širenja pandemije Covid virusa, on je rekao da su grubo narušene sve ustavne i medjunarodne norme o pravima čovjeka i djeteta, te da su odluke na nacionalom i lokalnom nivou od strane kriznih štabova najbolji vid kršenja osnovnih prava, te da su mediji svojim izvještavanjem samo unose strah, frustracije i paniku medju ljudima.

On je dodao da su ljudi izloženi frustracijama od slika i mjera koje im se prezentuju u medijima, a koje dovode do anksioznog stanja, te da agresivno medijsko zastrašivanje dovodi do još opasnijeg stanja po zdravlje ljudi.

“Zadatak SDA Sandžaka je da dok mediji govori o smrti, mi govorimo o životu, o rodjenju djece, sportu, kulturi i svemu što čini kolektivni život i razvija kolektivni imunitet”, kazao je Ugljanin i dodao da će teza prirodne imunizacije pobjediti.

Upitan da prokomentariše poslednja dešavanja u Novom Pazaru i nemile scene u gradu, Ugljanin je kazao da je cilj vraćanje statusa naroda Bošnjacima i autonomije Sandžaka, te da je realna zastupljenost u organima sa javnim ovlašćenjima model za prevazilaženje ovakvih problema.

Na pitanje šta će biti konkretni ciljevi SDA Sandžaka u procesu popisa stanovništva, on je rekao da su to svih devet statutarnih ciljeva stranke, a da će u kampanji za popis aktivno raditi da pomognu Bošnjacima da se izjasne-ko su i koji je njihov maternji jezik, kako bi mogla i njihova djeca da ostvaruju svoja urodjena prava da se obrazuju na maternjem jeziku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: