29 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Srbija Turska

Turski amabsador Aksoy u Beogradu predao Vučiću akreditivno pismo

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Turske Hami Aksoya.

“Ambasador Aksoy je predsjedniku Vučiću preneo srdačne pozdrave predsjednika Erdogana. Uzvrativši pozdrave, predsjednik Vučić je izrazio veliko zadovoljstvo zbog postignutog visokog nivoa bilateralnih odnosa Srbije i Turske, posebno zbog intenzivnog političkog dijaloga, kao i pojačane ekonomske saradnje, u atmosferi međusobnog uvažavanja i povjerenja, čime dvije zemlje daju i snažnu podršku stabilnosti cijelog regiona. U tom kontekstu je pozdravio sve izraženiji interes turskih kompanija da ulažu u srpsku privredu, posebno u slabije razvijenim dijelovima naše zemlje”, saopštila je Služba za saradnju s medijima Predsjednika Srbije.

Vučić je, dodaje se, istakao da veoma uvažava lični doprinos predsjednika Erdogana dolasku investitora iz Turske u Srbiju.

On je naglasio da se nada da će okolnosti da dozvole da uskoro bude održana sjednica Visokog savjeta za saradnju Srbije i Turske, čijem radu naša zemlja pridaje veliki značaj.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o rezultatima konkretnih zajedničkih projekata, pri čemu su po značaju izdvojeni projekti u oblasti infrastrukture.

Aksoy je iskusni diplomata koji je na dužnost ambasadora došao sa pozicije portparola Ministarstva vanjskih poslova Turske i zamijenit će prethodnog ambasadora Tanjua Bilgica, koji je takođe prije Beograda bio portparol Ministarstva.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: