30 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Politika Sandžak

BNV i SDA Sandžaka pozdravili usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Dan nakon što je Skupština Crne Gore usvojila historijsku Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, oglasili su se Bošnjačko nacionalno vijeće i SDA Sandžaka, koji su pozdravili ovu odluku i ocijenili je kao “civilizacijsku odgovornost prema žrtvama zločina”, te pozvali Narodnu Skupštinu Srbije da isto postupi.

Bošnjačko nacionalno vijeće naročito je pozdravilo riješenost crnogorskog parlamenta da “zločin u Srebrenici nazove svojim pravim imenom, kako je i ovaj gnusni čin nazvan u velikom broju presuda međunarodnih sudova”.

“Pozivamo Narodnu Skupštinu Srbije da 11. jul proglasi Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici čime bi se ukazao pijetet nedužnim žrtvama ovog svirepog čina”, apeluju iz krovne institucije Bošnjaka.

Iz SDA Sandžaka su naglasili da većinska poslanička podrška koja je data inicijativi Bošnjačke stranke za usvajanje ove Rezolucije u Parlamentu Crne Gore, predstavlja novi pozitivan kvalitet u političkom životu Crne Gore.

“Ovo je ujedno i najkraći put za pravedno i trajno rješenje krize nastale raspadom bivše SFRJ”, naglašavaju iz SDA Sandžaka i pozivaju Skupštinu Republike Srbije da također usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koju je predložila poslaničke grupe „Ujedinjena Dolina – SDA Sandžaka“.

Pored njih, čestitke Crnogorskom parlamentu su, između ostalih, uputili i Bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović, Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, BNV Crne Gore, kao i druge prodemokratske organizacije i pojedinci u regionu.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: