29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak

Srbijanski državni vrh čestitao Kurban bajram

Čestitke vjernicima povodom Kurban bajrama uputili su i predstavnici državnog vrha, uz iskrenu želju, kako je navedeno, da Bajram provedu u sreći, miru i blagostanju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Kurban Bajram Reis-ul-ulemi Islamske zajednice Srbije i glavnom muftiji Islamske zajednice u Srbiji, kao i svim vjernicima islamske vjeroispovesti.

“Neka poruka Kurban Bajrama bude nadahnuće za snaženje istinskih vrednosti ljubavi, mira, tolerancije i suživota”, kaže se izmedju ostalog u čestitki predsjednika Srbije.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić je poručila da nas samo “zajedništvo i vjera” u prave vrijednosti mogu sačuvati u vremenima punim izazova.

“U ime Vlade Republike Srbije i u svoje lično ime upućujem vam najiskrenije čestitke povodom Kurban- bajrama, uz iskrene želje da ga provedete sa najmilijima, porodicom i prijateljima u dobrom zdravlju i sa puno radosti”, kazala je Brnabić.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije čestitao je muslimanima Kurban bajram uz poruku da bi proslave vjerskih praznika trebalo da budu povod da se jedni s drugima upoznajemo i zbližavamo.

“U duhu negovanja dobrih međuvjerskih i dobrosusedskih odnosa čestitamo svim muslimanima veliki islamski praznik Kurban-bajram…želim svima koji sutra proslavljaju taj praznik da ga provedu u zdravlju, miru i ljubavi”, navodi se, izmedju ostalog, u čestitki.

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović uputio je čestitku pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije islamske veroispovesti, kao i Reis-ul-ulemi Islamske zajednice Srbije dr Seadu efendiji Nasufoviću, srbijanskom muftiji Islamske zajednice Srbije dr Abdulahu efendiji Numanu i muftiji beogradskom i glavnom vojnom imamu Vojske Srbije majoru Mustafi efendiji Jusufspahiću.

Također, čestitke vjernicima su stigle sa adresa potpredsjednice Vlade i ministarke kulture i informisanja Maja Gojković, te ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića, koji su poželeli da Bajram bude u znaku praštanja i međusobnog približavanja, te da podsjeti da se samo zajedno i složno, uz međusobno poštovanje i razumevanje, mogu savladati “svi izazovi i iskušenja sa kojima se suočavamo u današnjem vremenu”.

Čestitku je uputio i Predsjednik pokrajinske Vlade Vojvodine Igor Mirović, uz želju da praznik koji donosi mir i radost provedu u krugu porodice i prijatelja.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je poručio u svom obraćanju vjernicima islamske vjeroispovjesti da ovaj veliki praznik podsjeća na uzajamno uvažavanje i toleranciju, na vrijednosti koje su neprolazne i koje treba da čuvamo.

Direktor Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama Vladimir Roganović takodjer je čestitao Kurban bajram velikodostojnicima, vjerskim službenicima i svim vjernicima Islamske zajednice.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: