29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

Novopazarski Jaz : Nekada ponos, danas ruglo grada

Nekada je Gradski jaz u Novom Pazaru važio za ekološku bombu grada, te je na radost svih prije više od 10  godina jedno od najvećih mjesta zaraze u Novom Pazaru pretvoreno u pješačku zonu.

Nekad je Jaz bio omiljeno mjesto za šetnju

Pretvaranjem jaza u jednu od omiljenih okupljališta svih generacija Novi Pazar je dobio mjesto koje je svojom kilometarskom dužinom pružalo šetačima mogućnost rekreacije na uređenom prostoru, sa klupama za odmor i osvijetljenjem duž cijele staze.

Danas je Jaz zapušten i bez osvjetljenja

Danas je to neka druga, tužna priča. Pješačka zona je postala ruinirana površina, sa izlomljenim kockama, nedostajućim korpama za smeće, divljim deponijama, uništenim klupama i otvorima za fekalije.

Smeće na sve strane

Teško da se odgovornost za propadanje Jaza može pripisati samo nemarnim građanima, jer samo jednom običnom šetnjom se lako dolazi do zaključka da se tu nadležni nisu odavno ni prošetali, a kamoli pokušali sanirati bilo šta.

Nebezbjednih mjesta ima na svakom koraku

Fekalije i otvoreni šahtovi su primetni na svakom koraku, a zaraza, posebno u letnjim mjesecima toliko blizu da na samom šetalištu više rijetko ko i prošeta.

Mogućnost zaraze za prolaznike

“Ranije sam sa suprugom svakog jutra imao rekreaciju na Jazu, a zadnjih godina izbegavam ovo šetalište zbog zdravlja, jer je izlivanje kanalizacije i prljavština na svakom koraku. Velika je šteta što smo dozvolili da u samom centru grada od ponosne staze sada imamo ruiniranu i zaraznu površinu…”, priča nam 74-godišnji Ferid, koji sa sjetom govori i o periodu kada su izvodili skokove u čistu vodu sa poznate centrale na početku Jaza.

Fekalije se izlivaju iz nefunkcionalnih šahti

Ostali koji koriste ovu stazu uglavnom to rade iz potrebe da stignu do svojih kuća, ili da prekrate put do Rekreacionog centra, dok onih drugih, koji su se se svakodnevno upuštali u šetnju sa svojom djecom i rekreirali, gotovo više i da nema.

Šetači neradno prolaze ovuda

“Prođem ovuda samo kad moram, a najgore je uveče kada se vraćam iz grada, jer je sve obraslo divljim drvećem i puno raznoraznih predmeta gdje je veoma rizično proći, kao u filmovima”, kaže sjeničanka Samra, koja studira u Novom Pazaru.

Zaboravljeno od nadležnih

Koliko i do kada će ovako ruglo od nekada prelijepo uređenog jaza stojati zapušteno, pitanje je na koje jedino odgovor svojim angažovanjem mogu dati nadležni.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: