27 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Plav Sandžak

Plav: Obilježeno 550 godina postojanja Carske džamije

Klanjanjem džuma-namaza na gradskom trgu u Plavu, danas je obilježeno 550 godina postojanja Carske džamije, javlja Anadolu Agency (AA).

Carska džamija u Plavu sagrađena je 1471. godine. U narodu je poznata još i kao Stara ili Drvena džamija. Smatra se najstarijom osmanskom džamijom u Crnoj Gori, pa kao takva predstavlja neprocjenjivu vrijednost grada Plava, Islamske zajednice u Crnoj Gori, kao i same države Crne Gore. Ove godine se navršilo 550 godina postojanja Carske džamije u Plavu.

Islamska zajednica u Crnoj Gori danas je klanjanjem džuma-namaza na gradskom trgu u Plavu obilježila ovaj značajni jubilej.

U svojoj hutbi, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, kazao je da “džamija vjekovima okuplja i uči da čuvamo svoj din, namaz i tradiciju”.

“Danas podsjećamo sebe da džuma-namazom čuvamo ono što nas je čuvalo vjekovima i što će čuvati generacije poslije nas. Održavanje džamija je znak vjerovanja u Allaha i Dan sudnji. Strah od Allaha je najveća sigurnost”, kazao je reis Fejzić.

On je istakao da region Balkana zna da je mnogo Plavljana i Gusinjana otišlo širom svijeta tražeći nafaku.

“ Dobro se zna da je i preko okeana ova džamija i mnoge druge, ostala u njihovim srcima. Ova džamija je starija od Sjedinjenih Američkih Država, gdje su mnogi naši vjernici našli svoj novi dom. To im treba biti podsjetnik da ne zaborave svoj rodni kraj, gdje god bili i gdje god živjeli. Mnogi naši preci su dali svoje živote, da bi mi danas imali ove džamije. Ovdje se umiralo, da bi mi živjeli. Odavde su se iseljavali, da bi mi živjeli”, poručio je reis Fejzić.

Današnjem džuma-namazu prisustvovalo je više stotina vjernika, kao i veliki broj imama iz Crne Gore.

Foto: Adel Omeragić

Povezane vijesti

%d bloggers like this: