27 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Srbija

Ugljanin: Nametanje himne “Bože pravde” direktan primjer pokušaja nasilne asimilacije bošnjačke djece

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin je ocjenio da nametanje srpske nacionalne himne djeci bošnjačke nacionalnosti predstavlja najgrublji vid pokušaja asimilacije u cilju promjene identiteta. Poručio je da je cilj SDA Sandžaka da gradi jednu novu državu u kojoj će svi imati zajedničku himnu, grb, zastavu i osjećaju je kao svoju.

Ugljanin je na konferenciji za medije kazao da su posljednja dešavanja u vezi intoniranja himne “Bože pravde” samo nastavak kampanje zastrašivanja od strane aktuelnog režima u Srbiji, navodeći da su osnovni ciljevi stranke čiji je on lider promena karaktera države, reforma političkog sistema, kao i usvajanje novih državnih simbola.

Osvrnuvši se na tekst trenutne državne himne, Ugljanin je ocjenio da ona po svojoj sadržini predstavlja manifest “velikosrpske militantne politike koja isključuje sve druge narode u ovoj zemlji”.

“Aktuelna himna isključuje 20 posto građana koji ne pripadaju većinskom narodu i ona kao takva je direktni inspirator zločina genocida nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini”, rekao je lider SDA Sandžaka.

Ugljanin je poručio da jučerašnje izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i ministra prosvjete Branka Ružića predstavljaju grubo kršenje Ustava Republike Srbije, te zloupotrebu državnih ovlašćenja. Također je naglasio da Bošnjaci poštuju srpski narod i njihov nacionalni identitet, ali da je nametanje ovakve himne direktan primjer pokušaja nasilne asimilacije bošnjačke djece.

“Bošnjaci Sandžaka su narod koji ima svoj identitet, grb, zastavu, jezik i himnu koji su usvojeni u skladu sa ustavnim i zakonskim načelima u ovoj zemlji”, poručio je Ugljanin.

Identitetska pitanja jednog naroda su, naglasio je on, u direktnoj nadležnosti nacionalnih savjeta, a u ovom slučaju su pod ingerencijom Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kazao je i dodao da to garantuje i Ustav Republike Srbije.

Između ostalog, on je kazao da su prosvjetni radnici dužni da poštuju, čuvaju i unapređuju bošnjački nacionalni identitet, te da je to obaveza i prema članu 14. Ustava Republike Srbije.

Predsjednik SDA Sandžaka je pozvao Aleksandra Vučića i Branka Ružića da se izvinu Bošnjacima, prosvjetnim radnicima kojima su prijetili, kao i djeci i njihovim roditeljima, te da se otpočne sa procesom izgradnje jedne normalne zemlje u kojoj će državni simboli biti zajednički i gdje će ih svi građani osjećati svojim.

“Nakon ove moje izjave očekujem da se ministar prosvjete Ružić i predsjednik Srbije izvinu glasno putem medija prosvjetnim radnicima kojima su prijetili, djeci i njihovim roditeljima. Da gradimo jednu novu državu u kojoj ćemo svi, onu zajedničku himnu koju donesemo da osjećamo svojom, zajednički grb i zastavu da osjećamo svojim, i da svi navijamo za naše vaterpoliste, tenisere, boksere, fudbalere i da se radujemo njihovoj pobjedi. Cilj SDA Sandžaka je to”, poručio je Ugljanin.

Foto: Medin Halilović, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: