28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Skup podrške osuđenom hirurgu; Dr. Tutić: Ja sam žrtva

Oko stotinjak građana danas je na skupu “Pravda za doktora Tutića”, kod Banjske petlje na ulazu u Novi Pazar, pružilo podršku hirurgu Dr. Izetu Tutiću kojeg je sud osudio na 20 mjeseci zatvora zbog korupcije.

Obraćajući se okupljenima Dr. Tutić je kazao da je on bio žrtva kome je nekom trebala i da je uvijek bio na usluzi pacijentima i porodicama pacijenata, spašavjući živote ljudi.

“Očigledno da je nekome trebala žrtva, a ja sam im bio taj. Odlučili su da žrtvuju doktora medicinskih nauka i hirurgije kako bi dokazali svijetu i Evropi da ovdje fukcioniše sve kako treba. Osudili su me što operišem i spašavam tuđe živote, ali osudili se me što sam primio minoran poklon od moga naroda koji mi je tu hediju od srca dao”, predočio je on dodavši da ovo danas neće promijeniti odluku suda, te da “kada sudija pogrieši kažu to je to slobodno sudsko uvjerenje, a kada doktor pogriješi kažu vodite ga u zatvor”.

Za sebe je kazao da je “knjižki primjer” šta je grijeh prema čovjeku i upitao da li je to zaslužio poslije 30 godina profesionalnog i krvavog rada.

“Zaista sam gazio u krvi do koljena, a od toga i pet godin krvavog rada na VMA tokom pet godina rata, da organi moje države protiv mene pokreću nepravedan krivični postupak i da dva mjeseca provedem u pritvoru sa okorjelim kriminalcima”, istakao je on.

On je dodao da nagrade za svoj ra nikada nije očekivao i da mu je najveća nagrada bila kada bi se izborio za nečiji život.

“Spašavao sam na desetine ranjenika, a među njima i pripadnike MUP-a. Samo su meni povjeravani ti teški slučajevi jer se vjerovalo da samo ja mogu da ih riješim za operacionim stolom. To najbolje znaju građani” rekao je osuđeni hirurg.

Zahvalio se građanima zbog toga što, kako je rekao, pokazuju da pravda postoji i izvan institucija suda, da četiri godine dokazuje da nije kriv, kao i da to pokazuje peticija od nekoliko hiljada potpisa koja je dio sudskog predmeta.

Prisutnima se u ime svog brata kojeg je liječio Dr. Tutić obratio i Metko Dazdarević koji je upitao “ko ima nas da liječi” i “zar je bitno i vrednije ovoj državi što je neko častio doktora sa pet hiljada dinara ili što je spasio na hiljade života, Bošnjaka i Srba u Novom Pazaru, Raški ili okrugu?”.

“Tražimo pravdu za doktora. Da li je neko drugi u Srbiji optužen, zašto samo Novi Pazar, zašto samo Dr. Izet Tutić koji spašava. Ko će sutra da spašava naše porodice. Samo Dr. Tutić”, poručio on.

Na protestu je predočeno da je “narod htio da blokira put, ali i da je opomena šta će da se desi sljedeći put”.

Pored građna, rodbine i prijatelja na skupu je bilo medisinkih radnika i ljekara.

Skup koji je završen bez incidenata je obezbjeđivalo nekoliko desetine policajaca.

Dr. Izet Tutić (58) je zbog sumnje da je primio mito u viu novca i poklona od šest lica koje je liječio i njihovih porodica uhapšen oktobra 2018. godine, u akciji Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Kraljevu i policije.

Pravosnažnom presudom Višeg suda u Kraljevu Tutić je osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora i određena mu je i mjera zabrane vršenja poziva ljekara specijaliste hirurgije u trajanju od dvije godine od dana pravosnažnosti presude.

Dr. Tutić je do sada obavljao dužnosti načelnika Hirurškog odjeljenja Opšte bolnice Novi Pazar, a specijalističe i doktorske studije hirurgije završio je na VMA u Beogradu.

Foto: Medin Halilović, SNews

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: