29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Turska

U Novom Pazaru obilježena godišnjica smrti Ataturka

U Novom Pazaru je danas obilježena godišnjica smrti osnivača i prvog predsjednika Republike Turske, Mustafe Kemala Ataturka.

“Sa poštovanjem, zahvalnošću i čežnjom obilježili smo sjećanje na osnivača naše Republike Gazi Mustafu Kemala Ataturka na svečanosti koju smo organizovali u Centru za tursku kulturu – Novi Pazar povodom 83. godišnjice njegovog odlaska u vječnost”, objavio je na zvaničnom fb profilu Generalni konzulat Republike Turske u Novom Pazaru.

Na prvom zvaničnom obilježavanju ovog datuma u Novom Pazaru prikazan je dokumentarni film o životu Ataturka, recitovana je poezija i govorio je turski konzul Basar Basol.

Pored građana prisutvovali su i uposlenici turskih institucija u regiji.

U Turskoj i u ambasadama ove zemlje širom svijeta, prigodnim programima obilježava se 83. godišnjica smrti Mustafe Kemala Ataturka, osnivača savremene Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Ataturk je rođen 1881. godine u Solunu, tadašnjem Osmanskom carstvu. Najveću vojnu slavu stekao je predvodeći turske borce u bici na Canakkaleu. Nakon raspada Osmanskog carstva po završetku Prvog svjetskog rata, Ataturk je predvodio tursku vojsku u oslobodilačkom ratu.

Kao osnivač i predsjednik Republike Turske, zemlju je transformisao u modernu, sekularnu i prozapadnu državu. Umro je na današnji dan 1938. godine u 57. godini.

Ataturk je tokom života zahvaljujući vojnim i političkim sposobnostima dobio svaku bitku u koju je ušao s ciljem jačanja i očuvanja nezavisnosti domovine i svoga naroda.

Mustafa Kemal Ataturk, čije ime je zbog njegove vojne i političke genijalnosti ispisano zlatnim slovima u turskoj i svjetskoj historiji, preminuo je u palati Dolmabahce 10. novembra 1938. godine.

Kovčeg s njegovim tijelom, umotan u zastavu Republike Turske, u velikoj svečanoj sali palate Dolmabahce tokom tri dana bio je izložen za posjete građana. Potom je 20. novembra prebačen u Ankaru gdje je 21. novembra privremeno sahranjen u Etnografskom muzeju. Sve države svijeta su na sahranu poslale svoje predstavnike, a prisustvovali su čak i strani generali koji su se borili protiv Ataturka u Bitci kod Čanakkalea i drugim velikim bitkama. Ataturkovo tijelo prebačeno je u mauzolej Anitkabir 10. novembra 1953. godine, na 15. godišnjicu njegove smrti.

Izvor: AA, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: