27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Dudić: Najavljuju nam da će zajednica krenuti drugim pravcem

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) muftija Mevlud Dudić je nakom preseljenja bivšeg muftije i lidera Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića, za tri dana održao tri sastanka sa uposlenicima ustanova i imamima te vjerske zajednice.

Sandžaćki imami su napravili zajedničku fotografiju na Trgu Isa bega u Novom Pazaru Foto: mesihat.org

On je u obraćanju tokom susreta sa glavnim imamima naglasio da će sve oči biti uprte u Zajednicu.

“Najavljuju nam da će zajednica krenuti drugim pravcem. Ova zajednica nema potrebe da ide drugim pravcem i zato mi nastavljamo i nema spavanja. Zato ćemo trebati budniji da budemo na svim poljima. Tamo gdje je on (Muamer Zukorlić) bio budan non stop”, poručio je on, objavila je Sandžak TV i jedan divlji portal.

Foto: mesihat.org

Povodom preseljenja na Ahiret akademika muftije Muamera Zukorlića, shodno odluci Mešihata Islamske zajednice, 10.11.2021. godine, na Fakultetu za islamske studije upriličen je sastanak rukovodstva Islamske zajednice sa sandžačkim imamima, kojem su prisustvovali i članovi Mešihata sa područja Sandžaka te rukovodioci ustanova Islamske zajednice.

Foto: mesihat.org

Kako je objavljeno na sajtu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji u prepunom amfiteatru FIS-a obratili su se rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Rešad ef. Plojović, predsjednik Sabora Enver ef. Gicić, muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević, najstariji službenik Islamske zajednice Hajro ef. Tutić te predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić koji je, navedeno je, prisutnima uputio riječi optimizma, ali i potencirao neophodnost zbijanja safova imama i svih uposlenika Islamske zajednice kako bi nastavili putem kojim je odlučno išao rahmetli Muftija.

Foto: mesihat.org

Dudić je u utorak održao sastanke sa uposlenicima odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice: Medrese Gazi Isa-beg, Fakulteta za islamske studije, Škole Kur’ana Časnog i Predškolske ustanove Reuda.

Foto: mesihat.org

Naglašeno je da će Mešihat uložiti maksimalan napor na polju praćenja rada ustanova Islamske zajednice i unapređenja kvaliteta odgojno-obrazovnog procesa u njima te nastaviti putem njihovog daljeg razvoja i prosperiteta, kojim su se one kretale u prethodnom periodu, tokom života i djelovanja rahmetli Muftije.

Dan nakon dženaze Muameru Zukorliću održana je vanredna sjednica Mešihata na kojoj je zaključeno da će “Mešihat Islamske zajednice, njegovi organi, medžlisi i ustanove odlučno nastaviti putem slobode, autonomnosti, dostojanstva i prosperiteta kojeg je trasirao Muftija u cilju ostvarivanja svih prava koja pripadaju Islamskoj zajednici i muslimanima, te postizanju pune ravnopravnosti sa drugim vjerskim zajednicama”.

Obraćajući se na dženazu Dudić je između ostalog rekao da je 28 godina bio zajedno sa rahmetli Zukorlićem i doživljavao ga kao učitelja.

“Svima je teško ali mene će biti najteže”, rekao je Dudić.

– Cerić: Sada je naš lider u Sandžaku Mevludin ef. Dudić

Bivši reisu-l-ulema IZ-e u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić je prilikom govora, nakon ukopa u rodnom selu Orlje, rekao da je sadai lider Mevludin ef. Dudić, koji je toliko uznapredovao da ga on ne može prepoznati.

“Sada je naš lider u Sandžaku Mevludin ef. Dudić. Uz pomoć Allah i vašu pomoć, ako Bog da, Mevludin će biti uspješan kao i Muamer i isto i moj Jahja (Fehratović) i još mnogi koje treba spomenuti. Uzmi te to kao simboliku da ste svi Jahja i da ste svi Mevludin”, kazao je on.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: