28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Za napad na tablu Aćif Efendije kazna 10, a za odbranu table 40 hiljada dinara

Novopazarski Sud za prekršaje izrekao je novčane kazne trojici učesnika incidenta kod spomen ploče Aćifu Hadžiahmetoviću, u narodu poznatom kao Aćif Efendija, saznaje list “Danas”.

Kako izvještava ovaj list, policija je podnijela pet prijava za narušavanje javnog reda i mira.

Sudija za prekršaje Veljko Čorbić je izrekao novčanu kaznu od 10 hiljada dinara P.M. (41) iz ovog grada, zato što je metalnom kantom za smeće udarao po spomen tabli sa namjerom da je ošteti, prenosi list.

P.M. snimljen sigurnosom kamerom u trenutku napada

Dalje navodi, po 20 hiljada dinara kažnjena su dva mladića, koji su tukli P. M, a dvojica su oslobođena zbog nedostatka dokaza.

Presuda je prvostepena i kažnjeni imaju pravo žalbe u roku od 8 dana, a predsjednica Suda za prekršaje Rubina Društinac, kaže da su mladići osuđeni na po 20 hiljada dinara, odmah po izricanju presude, platili svoje kazne.

Incident se dogodio minule subote, oko 22h, kada je P.M. u alkoholisanom stanju, pokušao da ošteti spomen ploču. U tome su ga sprečili slučajni prolaznici, od kojih je dobio batine, tvrdi se u tekstu.

Ratnom predsjedniku Novog Pazara u Drugom svetskom ratu, Aćif efendiji, spomen tablu, u centru Novog Pazara, podiglo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 2012.godine.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: