28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija Zdravlje

U Novom Pazaru nepovjerenje prema sistemu

U Novom Pazaru je večeras održana debata “Ljudska prava, lični podaci i pravo na privatnost tokom Covida19”, u organizaciji Instituta za evropske poslove.

Na debati koja je bila otvorena za javnost i kojoj su prisustvovali zainteresovani iz svih grana društvenog života iz Novog Pazara i okoline, moderator je bila Olja Bećković.

O temama debate govorili su bivši povjerenik za zaštitu podataka Rodoljub Šabić, Izvršna direktorka “Partneri Srbije” Ana Toskić Cvetinović i direktor inicijative mladih za ljudska prava Ivan Đurić.

Povjerenje građana prema državi tokom trajanja pandemije je najviše preokupiralo pažnju prisutnih, te dodatno otvorilo debatu i oko odluka Kriznog štaba, koji je, prema riječima govornika, nelegalan.

Također, učesnici debate su naveli da “građani koji ne žele da se vakcinišu”, prema njihovim riječima, to najviše rade iz nepovjerenja prema sistemu, a debateri su istakli da je država u problemu jer “nema ni strategiju ni cilj za borbu protiv korone”.

Kada je pitanju način sprovodjenja ostalih mjera zaštite, kao i nabavka medicinske opreme, u razgovoru je izražena sumnja u nabavku respiratora i medicinske opreme, te zahtjevana veća transparentnost u radu nadležnih institucija.

Debata koja je održana u Novom Pazaru je dio projekta Javne odgovornosti i dijaloga o odgovoru na COVID19, koju podržavaju Balkan Trust for Democracy i USAID.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: