29 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Sandžak

Delegacija BNV-a u posjeti Sarajevu: Prijemi kod Ramiza Salkića, u Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Srpskom građanskom vijeću i kod Benjamine Karić

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća se u sklopu posjeta Sarajevu sastala danas sa predsjednikom Vijeća Kongresa Bošnjačkih intelektualaca, Nedžadom Mulabegovićem, a u odvojenoj posjeti i sa Ramizom Salkićem, potpredsjednikom BiH entiteta RS. Predstavnici BNV-a su posjetili Srpsko građansko vijeće u Sarajevu i u Vijećnici imali prijem kod gradonačelnice Benjamine Karić.

Na sastancima se razgovaralo o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini sa posebnim fokusom na posljednja dešavanja.

Predsjednica Vijeća Jasmina Curić je u razgovorima naglasila da su Bošnjaci Sandžaka dio jedinstvenog nacionalnog korpusa sa Bošnjacima iz Bosne i Hercegovine, te da pomno prate dešavanja u BiH i dijele zajedničku brigu, ali i da pružaju punu podršku.

Ramiz Salkić zahvalio je na brizi Bošnjaka Sandžaka i posjeti delegacije Bošnjačkog nacionalnog vijeća i naglasio da su susreti poput ovog važni kako bi veze između Sandžaka i Bosne bile snažnije.

Na sastanku sa Bosanskohercegovačkim patriotskim snagama je zaključeno da je potrebno da se demokratskim sredstvima odlučno suprotstave svim pokušajima destabilizacije države i raspirivanja nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Ove dvije organizacije će, u skladu sa svojom ulogom, planirati niz aktivnosti kojima će dati doprinos u očuvanju ustavnog poretka i razvijanju harmoničnih međunacionalnih odnosa u sredinama u kojima djeluju, saopšteno je iz BNV-a.

“Izraženo je zadovoljstvo zbog sve uspješnije saradnje u okviru Koordinacije bošnjačkih nacionalnih asocijacija sa područja bivše Jugoslavije. To se naročito odnosi na nekoliko  kapitalnih projekata koji se tiču očuvanju nacionalnog identiteta Bošnjaka, ali i u pogledu zajedničkog odgovora na aktuelna društveno-politička pitanja”, navedeno je u dopisu medijima.

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća na čelu sa predsjednicom, Jasminom Curić, posjetila je danas Srpsko građansko vijeće u Sarajevu i sastala se sa potpredsjednikom Rajkom Živkovićem i njegovim saradnicima.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić sa delegacijom, ranije danas sastala se danas u Vijećnici sa Benjaminom Karić, gradonačelnicom Sarajevai.

Na tom  sastanku se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji, tenzijama, ali i izazovima koji u posljednje vrijeme prate, ne samo Sandžak već i Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: