27 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Srbija

Vulin opet zatražio stvaranje “srpskog sveta”

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ponovio je da je njegov lični stav i da duboko vjeruje da je stvaranje srpskog sveta kao jedinstvenog političkog srpskog projekta jedini način da Srbi opstanu u 21 vijeku.

„U 20. vijeku bez srpskog sveta, jedinstvenog političkog pristupa stvarima imali smo i jasenovački genocid, dvije Jugoslavije u kojima su Srbija i Srbi bili potpuno gurnuti sa strane i ostavlјeni da stradaju ili nestanu, imali smo NATO bombardovanje“, kazao je Vulin.

Kako je objavljeno na oficijelnom sajtu MUP-a Srbije, Vulin je rekao da je srpski narod taj koji više od svega želi mir i da je “srpski svet potreba Srba da o klјučnim nacionalnim pitanjima misle na isti način”.

Vulin je izjavio danas da su Srbi u Republici srpskoj riješeni da je sačuvaju i naglasio da ona nije nastala kao produkt velikih sila već kao posljedica borbe srpskog naroda da se jasenovački genocid nikada više ne ponovi.

“Možete da uvodite sankcije, kažnjavate, smjenjujete političare, ali Republiku srpsku da ukinete ne možete, jer je to težnja milion Srba koji žive zapadno od Drine“, rekao je ministar Vulin u jutarnjem programu televizije „Pink“.

Prema njegovim rečima, od prvog dana kada je stvorena Republika srpska počela je borba za njeno ukidanje i ona se 30 godina suočava sa negacijom, umanjenjem, oduzimanjem raznih ovlašćenja i zahtjeva da se ukine.

“Mi Srbi, zapadno od Drine, znamo šta znači kada Srbin živi tamo gde nije njegova država, gdje nema svog ljekara, učitelјa, policajca, znamo kako je to kada gledate školski program u kome možete da čitate kako je u Srebrenici bio genocid, kako u Jasenovcu nije bio genocid, kako su Srbi bili agresori na teritoriji gdje su se rodili i rađali hilјadama godina“, rekao je ministar Vulin, istakavši da je apsurdno da Srbi jedini u Evropi, moraju da dokazuju da su rođeni tamo gdje su rođeni.

Dodao je da je 9. januar Dan Republike srpske, datum koji je Ustavni sud BiH, proglasio kao nelegitiman, dan svih Srba koji su ponosni na slobodu koju su izborili za sebe.

Izvor: mup.gov.rs

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: