29 Aprila, 2024
Aktuelno Kultura Novi Pazar Teatar/Film/TV

Zabranjena “Beton mahala” ponovo u Novom Pazaru

Pozorišna predstava “Beton mahala”, nakon sedam godina zabrane, u svom gradu, biće ponovo prikazana.

“Poslije 70 igranja u više od 40 gradova širom Srbije i regiona, na novopazarske pozorišne daske vraćamo se 5. i 6. februara, u 20 sati u Kulturnom centru. Prve večeri igraćemo za Lanu, Merjem i Nikolinu.Pridružite nam se”, naveli su u pozivu na društvenim mrežama glumci Beton mahale.

Kako se podsjećaju članovi dramske trupe “Joj, evo ih ovi”, ova predstva prvi put, a i poslednji odigrana je 2015. godine u Novom Pazaru.

Predstava je ostavila snažne utiske na publiku, čemu svjedoče i brojne nagrade, među kojima su Gran pri nagrada “Slavica Slaja Urošević” za najbolju predstavu u cjelini (Festival pozorišnih trupa i nezavisnih produkcija BAŠteatar, Kragujevac), Specijalna nagrada za socijalni angažman i doprinos razvoju pozorišnih stvaralaštva mladih (23. Kotorski festival za djecu, Kotor), Nagrada za najbolju predstavu (51. Dramski festival u Kočanima, Makedonija), Nagrada mladim ličnostima životnog stila (Narodno pozorište, Beograd), …

Beton mahala izvedena je i u okviru programa Polifonija na BITEF-u 2015. godine.

Predstava “Beton mahala” ocenjejna je u dijelu javnosti kao kontroverzna, nastala je sklapanjem zanimljivih priča. Šest Bošnjaka i dvoje Srba, govore o ljubavi prema svom gradu i problemima koji tamo postoje.

Ovo je „predstava o kojoj se šuti, a ta šutnja je jako glasna“, istakli su nakon prikazvanja u regionu.

Fokus predstave su etničke podjele, dvojezičnost, loše obrazovanje, kao i spremnost mladih da progovore o stvarnosti koja nas okružuje, a o kojoj se šuti u javnosti.

Režiseri pozorišne predstave su Branislav Trifunović i Rifat Rifatović, a glume Džana Ljajić, Ema Muratović, Ajtana Dražanin, Draga Kostić, Lejla Bučan, Amar Ćorović, Nedim Nezirović i Petar Kostić.

To je predstava bez pakovanja i spinovanja, koja veoma direktno i konkretno kritikuje, ali i nudi rješenje za društvene tabue i apatiju današnjice. Nezvanično je “zabranjena” odmah nakon premijere u Novom Pazaru gdje je i nastala.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: