28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

UNINP team: Elma Elfić je u sukobu interesa

Prije kulminacije sukoba preko medija, između dijelova porodice rahmetli muftije Muamera Zukorlića, njegove druge supruge Elm Elfić, s jedne, i sina i brata Usame i Muhameda Zukorlića, s druge strane, našoj redakciji upućeno je pitanje da li smo istražili sukob interesa koji ima Elma Elfić.

“Jeste li istražili pitanje sukoba interesa koji ima Elma Elfić Zukorlić obnašajući istovremeno dvije funkcije. Funkciju pomoćnika ministra obrazovanja i funkciju predsjednika univerziteta? Jeste li zatražili mišljenje agencije za borbu protiv korupcije?”, navedeno je u pitanjim koje je, kako se predstavio, mailom uputio UNINP team.

U ovom dopisu se tvrdi da ona (Elma Elfić) kao državni funkcioner ne smije da ima urpavljačku funkciju na univerzitetu.

“Putem njenog instagram naloga se predstavlja kao predsjednica univerziteta, iako je po zakonu morala da se odjavi iz radnog odnosa. Možete da provjerite u nadležnim službama za evidenciju zaposlenih da se sa te pozicije odjavila. Još uvijek prima platu na crno. U svemu tome trenutno ima podršku Islamske zajednice, jer ona ucjenjuje Dudića preko Rešada Plojovića. Evo dukement kao dokaz da je oslovljavaju sa predsjednica univerziteta”, navedeno je u reagiranju od 27. aprila ove godine, uz dostavu faksimila objave Elme Elfić na instagramu.

Elma Elfić je u četvrtak za A1net potvrdila da je njena funkcija predsjednika Univerziteta zamrznuta, ali je naglasila da je na tu funkciju postavljena na prijedlog rahmetli Muamera Zukorlića, te da je dala neprocjenjiv doprinos razvoju univerziteta kao vakufa.

Iz ove neformalne grupe putem maila našoj redakciji je još 26. januara ove godine saopšteno da je Sead Trtovac, šef pravne službe, kako je navedeno, jedan od ključnih ljudi na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, napustio taj posao.

– Ko ima uvid u finansijsko poslovanje Univerziteta?

U tom dopisu je niz optužbi na račun Elme Elfić i Rešada Plojovića. Dio tih optužbi u kojima se spominje i oružje i da je to bilo pred studentima i profesorima, postupajući po zahtjevu SNews-a za informacije u javnom interesu, nije potvrđeno od strane PU Novi Pazar da je taj slučaj prijavljen policiji.

Na zahtjev da iznesu svoje stavove u vezi ovih optužbi iz UNINP-a zvanično nije odgovoreno na poziv SNews-a.

“Što se stranke tiče, nije prisustovala posljednjim sjednicama i skupovima, što ukazuje da je vjerovatno tačno da se povukla iz stranke. Znamo pouzdano da govori protiv stranke, jer joj tamo nisu dozvolili da prosipa silu koju prosipa na univerzitetu. Novi predsjednik stranke Usama poziva na pomirenje, a njoj ta vrsta politike mnogo ide na živce. Što se tice njenog pozivanja na službe. To smo čuli iz njenih usta. Ako dobije to obezbjeđenje iz Beograda što najavljauje, to će biti potvrda”, piše u tvrdnjama UNINP teama.

Ova neformalna grupa navodi i da je Elma lfić svojim utjecajem postavila Rešada Plojovića, pošto je smijenila muftiju Dudića iz Savjeta Univerziteta i spriječila ga  da ima uvid u finansijsko poslovanje Univerziteta.

“Veliko je nezdaovoljstvo u islamskoj zajednici zbog posljednje odluke Savjeta. Kolektiv koji se pobunio protiv nje na univerzitetu sebe oslovljavaju sa Muftijini Vakifi i žele da Islamska zajednica ima kontrolu nad finansijama i da spriječe privatizaciju Univerziteta. Mi znamo kako je univerzitet funkcionisao za vrijeme Muftije, kada je ona bila obični potrčko njegov, a ona sada uvodi jednu diktaturu kakva nikad ovde vđjena nije. Ona pokušava da istrgne Univerzitet od islamske zajednice, jer sutra kada dođe do pomirenja. vrati se jedinstvo islamskoj zajednici, niko neće moći da vrši zloupotrebe na ovom vakufu”, zaključeno je u saopštenju UNINP teama.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: