27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Novi Pazar Sandžak

Državni univerzitet u Novom Pazaru: Planiran upis oko 1.000 studenata, školarina kao i prije 12 godina

Državni univerzitet u Novom Pazaru (DUNP) u prvu godinu studija, na 19 akreditovanih studijskih programa upisaće ukupno 964 studenta. Predlogom kvote, koji treba da usvoji Vlada Srbije, predviđeno je da se oko 70 odsto studenata školuje o trošku budžeta. Planirani broj budžetskih studenata je 639, a samofinansirajućih 325, saopšteno je danas sa te visokoškolske ustanove.

Besplatnom pripremnom nastavom, koja je u toku, obuhvaćeni su svi studijski programi.

Na Departmanu za pravne nauke ima 80, a na Departmanu za ekonomske nauke, gdje se izučavaju ekonomija i poslovna informatika, biće 110 mjesta. Departman za filozofske nauke (u čijem sastavu su studijski programi: Psihologija i Vaspitač u predškolskim ustanovama) imaće 110, a Departman za filološke nauke (Srpska književnost i jezik i Engleski jezik i književnost) 90 brucoša.

Na prirodno-matematičkim naukama (Matematika, Hemija i Biologija) planiran je upis 145 studenata. Na Departmanu za tehničko-tehnološke nauke i studijskim programima: Računarska tehnika, Arhitektura, Građevinarstvo, Softversko inženjerstvo, Agronomija i Prehrambena tehnologija ima ukupno 274 mesta.

Departman za biomedicinske nauke (studijski programi: Rehabilitacija i Sport i fizičko vaspitanje), imaće ukupno 100 novih studenata. U okviru tog departmana je i studijski program pod nazivom Zdravstvena njega. Riječ je o osnovnim strukovnim studijama, gdje je planiran upis 60 studenata.

Kako je istakao v. d. rektora Državnog univerziteta u Novom Pazaru, prof. dr Dragoslav Šumarac, školarina je ostala na nivou od prije 12 godina i među najnižim je u Republici Srbiji.

Studenti koji budu imali status samofinansirajućih, školarinu će plaćati između 50.000 i 60. 000 dinara, zavisno od toga koji studijski program odaberu.

Upis brucoša će početi krajem juna, najavljeno je iz DUNP-a.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: