27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Tutin

Tutin danas slavi svoj 626. rođendan

Opština Tutin danas obilježava 626. rođendan. Za obilježavanje dana ove opštine uzet je datum 28. maj, na osnovu prvog pisanog dokumenta pronađenog u dubrovačkoj arhivi. Taj dokument potvrđuje da se Tutin prvi put pominje u Gluhavičkoj povelji, 28. maja 1396. godine, kojom Gluhavički kadija upozorava dubrovačkog kneza da njegovi trgovci prolaze ovim područjem i tu plaćaju carinu.

Na trgu Šemsudina Kučevića uz kulturno-zabavni program i koncert sevdaha većaras će svečano biti proslavljen Dan opštine Tutin.

Organizatori su planirali da program obilježavanja Dana opštine Tutin započne u subotu 28. maja, u 19:30 sati, narodnim igrama u izvedbi tutinskog folklora, a zatim će spisateljica Elma Selimi iz ovog grada održati prigodnu besjedu.

Planirano je i uručivanje zahvalnica najuspješnijim učenicima na takmičenjima i njihovim mentorima.

Na kraju će biti održan i koncert sevdaha, gdje će nastupiti solisti Rifat Ramović, Ringo Hamidović i Ajsena Bogućanin.

Područje opštine Tutin prvi put se pominje u Gluhavičkoj povelji, 28. maja 1396. godine, kojom gluhavički kadija upozorava dubrovačkog kneza da njegovi trgovci prolaze ovim područjem i tu plaćaju carinu, što ukazuje da je u to vrijeme ovaj kraj u administrativnom pogledu bio posebna oblast. To pismo nije sačuvano, ali je sačuvan odgovor dubrovačkog kneza gluhavičkom kadiji od 28. maja 1396. godine.

Obilježavanje 28. maja, kao zvaničnog Dana Opštine Tutin počelo je 2003. godine.

Zbog situacije s pandemijom prethodne dvije godine nije bilo organizovanih svečanosti niti događaja podomo Dana opštine.

Opština Tutin kao jedna od sandžačkih opština, nalazi se na teritoriji jugozapadne Srbije i graniči se sa teritorijama sedam drugih opština: Novim  Pazarom, Sjenicom, Zubinim potokom i Istokom iz Srbije, a Rožajama, Beranama i Bijelim Poljem iz Crne Gore.

Teritorija opštine Tutin sa projsečnom nadmorskom visinom od 1000 metara prostire se na površini od 741 km2 što je čini, zajedno sa opštinom Novi Pazar, drugom opštinom Raškog okruga, dok je po broju stanovnika (30.054) treća opština istog okruga.

Izvor: TTpress, Opština Tutin

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: