30 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Samir Tandir više nije glavni za halal sertifikate

Bivši narodni poslanik i funkcioner Stranke pravde i pomirenja (SPP) iz Prijepolja, Samir Tandir više ne odlučuje ni o halal sertifikatima, saznaje SNews.

Mešihat IZ-e u Srbiji je danas saopštio da je formiran Upravni odbor Agencije za sertificiranje halal kvaliteta za čijeg predsjednika je izabran Harun ef. Eminagić.

Tandir je do sada obavljao i funkciju direktora Agencije za serticifiranje Mešihata IZ-e u Srbiji, a na današnjoj sjednici Mešihata nije bilo nikoga od njihovih saradnika iz Prijepolja.

“Očigledno da Dudić nije sposoban da drži konce u rukama. Primjetan je bojkot Arefa Durakovića, koji je inače član Mešihata”, navodi izvor SNewsa.

Podsjećamo da je Samir Tandir, saopštivši da se sprovode “čistke sjevernokorejskog tipa i obračuni sa neistomišljenicima”, početkom maja ove godine napustio SPP, a prije dva dana ta stranka je imenovala novo povjereništvo za Prijepolje.

Za izdavanje halal sertifikata firme plaćaju naknadu. Agencija za halal standarde je osnovana 2007. godine i ima svoj sajt “Halal Srbija“.

– Mešihat IZuS, kao i uvijek do sada, bez saopštavanja iznosa i brojki brojki akciji prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra

Kako je objavjeno na oficijelnoj stranici, na redovnoj sjednici Mešihata IZ-e u Srbiji, održanoj 06.06.2022. godine, usvojen je Izvještaj o ramazanskim aktivnostima, kao i Izvještaj o akciji prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra.

“Tom prilikom, konstatovano je da su sve ramazanske aktivnosti na terenu realizirane po planu Vjersko-prosvjetne službe i u skladu sa smjernicama sa predramazanskih savjetovanja održanih po medžlisima, zašta članovi Mešihata odaju puno priznanje ulemi i rukovodstvu Islamske zajednice na čelu sa muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem”, navodi se u saopštenju.

Kao i svake godine je, bez navođenja iznosa ili bilo kakve brojke, predočeno da je nakon podnijetog Izvještaja o akciji prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra, “značajno premašila prošlogodišnju rekordnu godinu”, te je izražena zahvalnost džematlijama na povjerenju i podršci Islamskoj zajednici i njenim aktivnostima.

Na sjednici je, navodi se, donijeta odluka o imenovanju muftije Rešad ef. Plojovića na funkciju zamjenika predsjednika Mešihata, verificirana odluka o imenovanju Admira Muratovića na mjesto rukovodioca Uprave za obrazovanje i raspisan konkurs za direktora Medrese Gazi Isa-beg.

Također, verificirana su četiri nova uvakufljenja na području medžlisa Novi Pazar i Sjenica ukupne površine oko 100 ari.

Na sjednici je podnijet izvještaj o problemima u vezi ovogodišnje organizacije hadža koji su posljedica novih odluka Ministarstva za hadž Saudijske Arabije, te utvrđena cijena kurbana.

Mešihat je, piše u saopštenju, najoštrije osudio medijsku hajku na autoritet rahmetli muftije Muamer ef. Zukorlića, kao i Islamsku zajednicu i predsjednika Mešihata, predvođenu dnevnim listom Kurir u kojoj su učestvovali i pojedini lokalni portali, dajući punu podršku rukovodstvu Islamske zajednice u očuvanju i jačanju Zajednice i njenog jedinstva.

Foto: mesihat.org

Povezane vijesti

%d bloggers like this: