28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Regija

Kosovo: Zatvoreni prelazi na Jarinju i Brnjaku, pucano u pravcu policijskih snaga

Uoči početka primjene procedure reciprociteta čime će za državljane Kosova prestati pravo da na području te zemlje od 1. avgusta koriste ličnu kartu i registarske tablice izdate od MUP-a Srbije, danas poslije podne su blokadom saobraćajnica Srbi na Sjeveru Kosova počeli da protestuju. Kosovske vlasti su nakon toga zatvorile za saobraćaj granične prelaze Jarinje prema Raški i Brnjak kod jezera Gazivode.

Policija Kosova je večeras saopštila da se na nekoliko lokacija čula pucnjava iz vatrenog oružja, gdje su neki od pucnjeva bili usmjereni u pravcu policijskih jedinica, ali na sreću nema povrijeđenih.

Također se dodaje da prema informacijama dobijenih od građana postoje slučajevi privođenja i maltretiranja albanskih gradjana, kojima su nanešene povrede i materijalne štete na njihovim vozilima od strane osumnjičenih lica za koje se sumnja da su dio organizacija koji blokiraju puteve.

“Za sada nema zvaničnih informacija o bilo kakvim povredama građana ili policijskih službenika, stoga pozivamo i apelujemo na sve medije i građane da ne nasjedaju na informativno-lažne vijesti, koje imaju tendenciju da destabilizuju situaciju i stvaraju paniku. Policija Kosova nastavlja svoja angažovanja sa policijskim jedinicama, u pružanju bezbjednosti za sve građane bez razlike, u interesu čuvanja reda i javne sigurnosti”, navedeno je u saopštenju Policije Kosova.

Prethodno su se u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovici čule sirene koje se obično puštaju kada se poziva na neku organizaciju.

Ranije danas premijer Kosova Albin Kurti održao je sastanak Savjeta bezbjednosti Kosova na kome se razgovaralo o bezbjednosnoj situaciji u zemlji, uoči početka primjene recipročnih mjera.

Prema odluci Vlade Kosova od 29. juna, u ponedeljak, 1. avgusta 2022. godine, počinje izdavanju privremenih deklaracijskih listova na graničnim prelazima osobama koje ulaze na Kosovo s ličnim kartama Srbije. Takođe počinje dvomjesečni proces preregistracije ilegalnih registarskih tablica sa oznakama kosovskih gradova “PR”, “KM”, “PZ” i slično, koje izdaje Srbija, u tablice Republike Kosovo.

Izvor: AA, Beta, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: