29 Aprila, 2024
Aktuelno Kultura Novi Pazar Sandžak

Otvorena izložba “Sandžak u stranoj karikaturi i likovnoj umjetnosti krajem 19. do sredine 20. vijeka”

U organizaciji Kulturnog centra Novi Pazar i Muzeja “Ras” Novi Pazar u petak je otvorena je izložba “Sandžak u stranoj karikaturi i likovnoj umjetnosti krajem 19. do sredine 20. vijeka” autora Damira Grude.

U gradskom muzeju su izložene reprodukcije karikatura, a u galeriji reprodukcija umjetničkih djela stranih autora koji su posjetili ili bili inspirisani Sandžakom u periodu od Berlinskog kongresa do kraja Drugog svjetskog rata.

Na otvaranju izložbe govorili su koordinatorka umjetničkog programa Kulturnog centra dr. Amra Hodžić Jejna, karikaturista Muhamed Đerlek, direktor Muzeja Fuad Baćićanin i autor izložbe Damir Gruda.

“Inspiraciju za ovaj rad sam nalazio u poeziji, umjetnosti i raznim arhivama, a prije svih u Istanbulu, Beču, Pragu, Berlinu i drugim evropskim gradovima“, rekao je Gruda i dodao da je Sandžak uvijek bio interesantan stranim umjetnicima, naročito u godinama poslije Berlinskog kongresa kada je bio “neuralgična tačka cijelog svijeta“.

“Pozicija Sandžaka je i danas, poslije skoro 150 godina, slična, a to se najbolje može vidjeti kroz karikature koje smo večeras izložili”, rekao je Damir Gruda.

“Novi Pazar i Sandžak su bili u fokusu velikih imperijalnih sila, njihovih vlada, ministara, štampe i karikature. Tada su karakaturisti pokazali da karikatura može da ima snažnu moć da utiče na javno mnjenje”, rekao je na otvaranju izložbe Muhamed Đerlek.

Direktor Muzeja “Ras” Novi Pazar Fuad Baćićanin naglasio je historijski značaj izložbe koja je primjer ozbiljnog naučnog rada.

“Umjetnici svojom slikom ili fotografijom pokazuju široki kontekst jednog trenutka života. Karikatura daje opis stanja društva, a ova izložba je historijski zalet za razumjevanje današnjeg vremena. Mnoge od ovih izloženih reprodukcija bi i danas mogle da se upotrijebe i mogu se analizirati u današnjem društvenom kontekstu“, rekao je Baćićanin na otvaranju izložbe.

Izložba se u obe institucije može vidjeti narednih 15 dana.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: