28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika Sandžak Srbija

BNV od MUP-a Srbije zatražio zvanične informacije o prijemu vatrogasaca

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je obavijestilo javnost da je hitno uputilo dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije sa zahtjevom za dostavljanje informacije o broju kandidata bošnjačke nacionalnosti koji su se prijavili na Konkurs za upis 300 polaznika na Osnovnu obuku pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica.

Podsjećajući da je nakon objavljivanja spiska primljenih kandidata na osnovu odluke ministra policije, konstatovano je da na spisku nema niti jednog Bošnjaka, iako su nezvanična saznanja da se na konkursu prijavilo više desetina kandidata bošnjačke nacionalnosti, Vijeće je u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja institucionalno zatražilo zvanične informacije kako bi se, ističu, moglo adekvatno reagovati kod domaćih i međunarodnih aktera.

“Bošnjačko nacionalno vijeće će uputiti danas pisma reakcije Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, OEBS Misiji u Srbiji, Kancelariji povjerenice za zaštitu ravnopravnosti i ostalim institucijama koje su zadužene za pitanja diskriminacije. Ustavno i zakonsko pravo Bošnjaka jeste puno djelotvorno učešće u institucijama sa javnim ovlašćenjima u opštinama Sandžaka shodno nacionalnoj zastupljenosti u tim opštinama”, predočavaju iz BNV-a i dodaju da već godinama ukazuju na diskriminaciju Bošnjaka u svim oblastima života.

U saopštenju se naglašava da Vatrogasna služba u Novom Pazaru od ukupno 44 zaposlenih, ima 40 lica je srpske nacionalnosti, a samo 4 Bošnjaka, i to u gradu gdje je preko 80 posto stanovnika bošnjačke nacionalnosti.

“Kroz institucije Zaštitnika građana i Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti u određenom broju slučajeva postignut je cilj kroz dobijena mišljenja i preporuke te je na taj način ostvarena pobjeda, kao što je bilo u slučaju sa udžbenicima gramatike srpskog jezika gdje se negirao bosanski jezik te su udžbenici ispravljeni”, kažu u saopštenju.

Kada je u pitanju borba za ostvarivanje nacionalnih prava Bošnjaka, navode, borba Vijeća je uglavnom bila usamljena i kao takva neinteresantna medijima, ne samo republičkim već i našim regionalnim medijima. Međutim, ta borba, takvim postupcima nijednog trenutka nije obeshrabrena, naprotiv uvijek se nastavljala još jačim intenzitetom, ne bojeći se i ne propuštajući ni jednu priliku da se iznesu činjenice i konkretni primjeri diskriminacije Bošnjaka, dodaje se.

Vijeće je izrazilo zadovoljstvo da se ovoj borbi za ostvarivanje prava Bošnjaka u Sandžaku pridružuju i neki drugi politički akteri po prvi put.

Reakcija nosioca liste SDP-a Huseina Memića

Nosilac liste SDP-a za Bošnjačko nacionalno vijeće Husein Memić, reagovao je jučer na odluku MUP o prijemu kandidata na osnovnu obuku za vatrogasno-spasilačke jedinice.

Memić je istakao da će ovakva odluka imati dalekosežne posljedice na međunacionalne odnose u zemlji, te pozvao je ministra unutrašnjih poslova da revidira svoju odluku.

“Ukoliko to ne učini on će biti odgovoran za sve ono što ovakva nakaradna odluka može proizvesti”, naveo je, izmedju ostalog, Memić, koji je istovremeno i potpredsjednik Sandžačke demokratske partije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: