28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Kultura Politika Sandžak Srbija Turska Tutin

Tutin: Otvoren Turski kulturni centar

Ambasadora Republike Turske u Beogradu Hami Aksoy i predsjednika Opštine Tutin Salih Hot otvorili su danas u Tutinu Turski kulturni centar.

Ovo je drugi turski kulturni centar na prostoru Sandžaka. Zvaničnom otvaranju prostorija prethodio je sastanak delegacija, a potom i potpisivanje sporazuma o otvaranju Turskog kulturnog centra u Tutinu.

Predsjednik Opštine Tutin Salih Hot zahvalio se na dosadašnjoj saradnji i podršci iz Republike Turske, te izrazio očekivanje da će novootvoreni Turski kulturni centar dati značajan doprinos daljoj saradnji, posebno kroz realizaciju projekata i razmjenu kulturnih sadržaja.

„To je još jedna stepenica bolje saradnje između lokalne samouprave Tutina i turskih institucija koje djeluju na prostoru Srbije. Ja bih se zahvalio zbog svih projekata koje smo do sada uradili preko turskih institucija, prije svega, putnog pravca Novi Pazar – Tutin koji ima već svoju svrhu. To je urnek (primjer) kako se ti projekti rade, to je kvalitetno odrađeno zahvaljujući prije svega turskoj firmi koja je radila taj projekat“, kazao je Hot.

Ambasador Turske u Beogradu, Hami Aksoy je prilikom posjete Tutinu izrazio zadovoljstvo da je rekonstruisanom saobraćajnicom stigao do Tutina iz pravca Novog Pazara. On je rekao da je veoma zadovoljan realizacijom ovog projekta koji će biti od velike koristi stanovništvu, te najavio da će uskoro biti i zvanično otvaranje ovog putnog pravca.

„Nakon Novog Pazara otvaramo Turski kulturni centar i u Tutinu, što me posebno raduje. Zahvaljujem se predsjedniku opštine što nam je pomogao da to uradimo. U Srbiji postoji veliko interesovanje za turski jezik, na Institutu Junus Emre do sada je blizu 3000 građana, Srba i Bošnjaka, prošlo taj kurs. Znamo da i u Tutinu postoji veliko interesovanje za učenje Turskog, pogotovo kod mladih“, rekao je Aksoy dodavši da će oni sa znanjem turskog jezika biti u prednosti za dobijanje državnih stipendija u Republici Turskoj.

Otvaranju turskog kulturnog centra prisustvovali su turski konzul u Novom Pazaru Bašar Bašol, narodna poslanica iz Tutina Selma Kučević, kao i predstavnici lokalne samouprave i javnog života u tom gradu.


Za upis na kurs turskog jezika već ima zainteersovanih, a kao predavač će biti angažovan profesor iz Turske.


Povezane vijesti

%d bloggers like this: