29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Nauka i tehnologija Zanimljivosti

SpaceX Starlink sateliti napravili gužvu u svemiru

SpaceX Starlink sateliti morali su da naprave 25.000 manevara za izbjegavanje sudara za samo 6 mjeseci — i biće samo još gore.

Od lansiranja prve svemirske letjelice Starlink 2019. godine, SpaceX sateliti su bili primorani da se pomjere više od 50.000 puta kako bi spriječili sudare. Zapanjujući rast Starlink manevara za izbjegavanje sudara u posljednjih šest mjeseci izaziva zabrinutost oko dugoročne održivosti satelitskih operacija jer su hiljade novih svemirskih letjelica spremne za lansiranje u orbitu u narednim godinama, piše Space.com.

Foto ilustracija: NASA

Kako se predočava SpaceX-ovi širokopojasni sateliti Starlink bili su primorani da skrenu više od 25.000 puta između 1. decembra 2022. i 31. maja 2023. kako bi izbjegli potencijalno opasne pristupe drugim svemirskim letjelicama i orbitalnim krhotinama, prema izvještaju koji je SpaceX podnio američkoj Federalnoj komisiji za komunikacije ( FCC) 30. juna. To je otprilike duplo više od broja manevara izbjegavanja koje je prijavio SpaceX u prethodnih šest mjeseci koji je trajao od juna do novembra 2022. Od lansiranja prve svemirske letjelice Starlink 2019., SpaceX sateliti su bili primorani da pomaknite se preko 50.000 puta kako biste spriječili sudare.

Strmo povećanje broja manevara zabrinjava stručnjake jer prati eksponencijalnu krivu, što dovodi do zabrinutosti da bi sigurnost operacija u orbitalnom okruženju mogla uskoro izmaći kontroli.

Foto ilustracija: NASA

“Trenutno, broj manevara raste eksponencijalno”, rekao je za Space.com Hugh Lewis, profesor astronautike na Univerzitetu Southampton u Velikoj Britaniji i vodeći stručnjak za utjecaj megakonstelacija na sigurnost orbite. “Udvostručuje se svakih šest mjeseci, a problem sa eksponencijalnim trendovima je što vrlo brzo dođu do veoma velikih brojeva.”

-Do 2028. milion manevara

Podaci koje je prikupio Lewis pokazuju da su u prvoj polovini 2021. sateliti Starlink izveli 2.219 manevara izbjegavanja sudara. Broj je porastao na 3.333 u sljedećem šestomjesečnom periodu koji se završava u decembru 2021., a zatim se udvostručio na 6.873 između decembra 2021. i juna 2022. U drugoj polovini 2022. SpaceX je morao promijeniti putanju svojih satelita 13.612 puta kako bi izbjegao potencijalne sudare . U najnovijem izvještaju FCC-u, kompanija je objavila 25.299 manevara izbjegavanja sudara u posljednjih šest mjeseci, pri čemu je svaki satelit pomaknut u prosjeku 6 puta.

“Trenutno, svakih šest mjeseci, broj manevara koji se izvode se udvostručuje”, rekao je Lewis. “Porastao je za faktor 10 u samo dvije godine, a ako to projektirate, imat ćete 50.000 u narednih šest mjeseci, zatim 100.000 u narednih, zatim 200.000, i tako dalje.”

Starlink uyduları Türkiye'den görüldü! SpaceX'in Starlink uyduları nedir,  nerede, ne işe yarar, amacı ve özellikleri neler? - Son Dakika Haberi -

Ako se trend nastavi, do 2028., Starlink sateliti će morati da manevrišu skoro milion puta u pola godine kako bi smanjili rizik od orbitalnih sudara. I Lewis ne očekuje da će se takav rast uskoro usporiti. SpaceX je do sada rasporedio oko jedne trećine svoje planirane konstelacije prve generacije od 12.000 svemirskih letjelica i lansirao je redovnim tempom od preko 800 satelita godišnje, što je trend za koji se očekuje da će se nastaviti u doglednoj budućnosti.

Starlink konstelacija prve generacije je, međutim, samo početak. FCC je djelimično odobrio planove za drugu generaciju Starlink konstelacije, koja bi mogla da se sastoji od do 30.000 satelita. I drugi igrači širom svijeta, uključujući Amazon sa svojim projektom Kuiper i Kinu s Guowangom, pokušavaju osigurati orbitalne slotove sa svojim odgovarajućim propisima.

SpaceX je privatna kompanija za svemirske letove koja šalje satelite i ljude u svemir, uključujući NASA-ine posade na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS). Osnivač Elon Musk također kreira i testira sistem Starship za slijetanje na Mjesec i, nada se, buduće misije na Mars s posadom.

Od sredine 2022., to je jedina komercijalna kompanija za svemirske letove sposobna da šalje astronaute u svemir, iako bi se uskoro mogla suočiti s konkurencijom Boeingovog CST-100 Starliner-a.

Pojava svjetlećih objekata na nebu, u aprilu 2020. tokom pandemije korone, u regionu je izazvala dodatnu zabrinutost među građanima ovog dijela planete.

SpaceX je tada navela da planira da na 550 kilometara od Zemlje pošalje 42 hiljade satelita koji će kružiti oko planete kako bi pobiljšala kvalitetan internet na svim dijelovima planete, sa posebnim fokusom na ruralna, teško dostupna područja na kojima će funkcionisanje 5G mreže biti izuzetno teško.

Izvor: space.com

Povezane vijesti

%d bloggers like this: