26 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

Ugljanin: EU da stvori fer uslove za izbore i popis stanovništva u Srbiji

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je danas da je na insistiranje Evropske unije ova stranka izašla na prethodne izbore, te da traže stvaranje uslova za fer i demokratske izbore kako bi građani slobodno izrazili svoju volju. On je ukazao da je ovogodišnji popis stanovništva veoma važan za Bošnjake i potsjetio da je na prethodnom popisu u Novom Pazaru preko 17 hiljada formurala građana odbačeno.

Ugljanin je na konferenciji za novinare rekao da će SDA Sandžaka zvanično zatražiti od predstavnika vlasti u Srbiji i EU da započnu dijalog o stvaranju uslova za slobodne, fer i demokratske izbore.

“Tražimo da se održe izbori na kojima će građani moći bez straha i pritisaka da slodobno izraze svoju izbornu volju, zbog činjenice da su minuli izbori bili unaprijed planirani i namešteni”, kazao je on i dodao da su već uputili pismo Tanji Fajon i ostalim predstavnicima Evropske unije sa zahtjevom za nastavak započetog dijaloga između vlasti i opozicije o stvaranju fer i demokratskih uslova za izlazak na izbore.

On je, između ostalog, podsjetio javnost o održavanju popisa stanovništva planiranog za oktobar ove godine i pozvao građane Sandžaka i sve one koji su u inostranstvu da planiraju da tada budu prisutni i izjasne se o svom identitetu-ko su, šta su i koji je njihov maternji jezik.

“Mi ćemo kao politička stranka svim svojim kapacitetima, sa predstavnima udruženja građana, intelektualce i slobodno mislećim građanima pokušati da stvorimo uslove sa nadležnim organima da se spriječe sve mogućnosti falsifikovanja i prevara kao što je to bilo na prethodnom popisu”, upoznao je javnost i naveo da je na 2011. godine čak 17 hiljada listića bačeno.

Kako je rekao, najbolji vid pokušaja asimilacije Bošnjaka jeste bivši ministar Prosvete Mladen Šarčević, koji je na najgrublji način preko svojih posrednika u OŠ”Avdo Međedović” i drugim školama radio na aktivno na tome, te da su to, kako je ocjenio, veoma opasne stvari.

Na pitanje novinara SNews-a da prokomentariše aprilski popis stanovništva u Crnoj Gori i najavu formiranja tzv. Muslimanske stranke crnogoraca, Ugljanin je kazao da je upravo iznenadno formiranje takve stranke pokušaj asimilacije Bošnjaka, te da je cilj da se Bošnjaci u Crnoj Gori svedu na jednu versku skupinu i da Bošnjaci ne smijeju biti dovedeni u zabludu od strane onih koji stoje iza jedne takve stranke.

“Vrše aktivnu kampanju da diskriminišu Bošnjake, da im nametnu status vjerske grupe, crnogorskih muslimana”, ocjenio je on.

Također, novinare je zanimao i stav SDA Sandžaka o aktuelnoj vakcinaciji stanovništva u Srbiji, na šta je lider ove stranke rekao da mediji stvaraju glavne probleme, zbunjuju narod i plasiraju dezinformacije.

Ugljanin je rekao da se pogrešno u medijima stvara izbor “koju vakcinu odabrati”, umjesto da se stvari postave na zdravom načinu izbora, tj. “hoće li građani da se zaštite prirodnim ili veštačkim putem”.

“Stav SDA Sandžaka je da ljudi prirodnim putem stvaraju imunitet, bez nametanja. Ustavno je pravo svakog čovjeka da izabere hoće li prirodnim ili vještačkim putem da se zaštiti”, zaključio je svoje obraćanje Ugljanin.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: