29 Aprila, 2024
Aktuelno Izbori u Srbiji 2020. Novi Pazar Politika

Novi Pazar: Ljajićeva lista osvojila 21 mandat, za većinu potrebna još 3 odbornika

Prema prvim preliminarnim podacima lokalne izborne komisije u budućem sazivu Skupštine Grada Novog Pazara najveći broj odbornika imaće lista “Evropski Novi Pazar-Rasim Ljajić”, 21 mandat, sa osvojenih 18.653 glasa, zatim lista “Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo” sa 9.742 glasa ili 11 odborničkih mandata.

Izvod iz podataka Gradske izborne komisije za lokalne izbore u Novom Pazaru održanih 21. juna 2020. godine

“SDA Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin” dobila je 7.716 glasova i devet odbornika, a četvrta lista “Aleksandar Vučić, Ivica Dačić – Za našu decu”, 5.317 glasova i 6 odborničkih mandata.

Prvi zvanični rezzultati govore da je SDP  podržalo 21, SDA Sandžaka, 8,8, SPP 11,1, a SNS-SPS 6 posto građana sa pravom glasa. Iz priloženih podataka se može zaključiti da 52,8 procenata građana Novog Pazara nije podržalo nikog.

REZULTATI PO BIRAČKIM MJESTIMA_LOKALNI IZBORI 2020_NOVI PAZAR

Ukupna izlaznost je bila 47,27 posto, što znači da je od ukupno upisanih 87.589 birača glasalo njih 42.360 s pravom glasa. Na 98 biračkih mjesta bilo je 959 nevažećih listića.

Kada se rezultati lokalnih izbora u Novom Pazaru uporede sa onima iz 2016. godine vidi se da je sa skoro dvije hiljade glasova SDP popravila rezultat, dobivši još tri odbornička mandata, dok je SDA izgubila 2665 glasova ili dva odbornička mandata.

Sa dodatnih 283 glasa Zukorlićeva SPP je neznatno popravila bilans koji se izrazio u još jednom odborničkom mandatu. SNS-SPS je sa plus 862 glasa popravio izborni rezultat sa prethodnih izbora i stekao još jedno mjesto u lokalnom parlamentu Novog Pazara.

Sandžačka narodna partija (SNP) je na ovim izborima nastupla na listi “Evropski Novi Pazar-Rasim Ljajić” , prije četiri godine osvijila tri mandata.

Skupština Grada Novog Pazara broji ukupno 47 odbornika i za većinu su potrebna 24 mandata. Sadašnji rezultati pokazuju da SDP, koja već 12 godina čini okosnicu vlasti i nakon ovih izbora mora imati podršku najmanje još tri odbornika da bi imala većinu.

Osnivač SDP stranke Rasim Ljajić je na proslavi sinoć izjavio da je lista koju predvodi u Novom Pazaru osvojila apsolutnu većinu ali je poručio da će svakome pružiti ruku i da je svako dobrodošao da zajednički rade za Novi Pazar.

Izbori u Novom Pazaru, prema ocjenih predstavnika učesnika, za razliku od svh prethodnih u proteklih 20 godina, protekli su bez incidenata i u mirnoj atmosferi.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: