28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

OB Novi Pazar još nije saopštila ukupan broj umrlih od COVID-19

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac potvrdio je danas da Opšta bolnica u Novom Pazaru još nije dostavila gradskoj upravi podatak o ukupnom broju preminulih u toj zadravstvenoj ustanovi od početka pandemije COVID-19.

“Još nismo dobili podatak o ukupnom broju preminulih od početka pandemije do danas”, rekao je Biševac odgovorajući na pitanje da li je Opšta bolnica u Novom Pazaru odgovorila na zahtjev gradske uprave koji se odnosi na tu informaciju.

On je nakon sjednica Stručno – operativnog štaba Grada Novog Pazara u obraćanju medijima podvukao da gradska uprava nema uvid u podatke o ukupnom broju preminulih u gradskoj bolnici do sada i da će o tome razgovarati sa koordinatorom OB Novi Pazar, odnosmo Regionalnog COVID centra Novi Pazar, dr. Mirsadom Đerlekom.

Uz podjećanje da je koordinator OB Novi Pazar na konferencijama za novinare obećao medijima da će omogućit uvid u protokole Službe za patologiju i sudsku medicinu te ustanove, kao i povrdu Đerlak da se postupa po Smjernicama smrti od COVID-19 Svjetske zadravstvene organizacije, što bi značilo da potvrde za svakog preminulog od Covid i non COVID postoje, na pitanje SNews-a zašto danas nemamo uvid u te potrvde i zašto javnost ne može da zna taj podatak, Biševac je odgovorio da o tome nije informisan.

“Ovo je više pitanje za doktora Đerleka”, poručio je Biševac dodavši da imaju samo brojke koje su dostavljene i medijima, ali da će sigurno nastojati da javnost bude upoznata sa ovim podacima.

– Ko sprečava javnost da zna ukupan broj umrlih u OB Novi Pazar?

Gradonačelnik Biševac i direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazar dr. Šefadil Spahić nisu direktno odgovorili na pitanje šta je sprečilo da ta brojka do danas ne dospe u javnost, a do 25. juna ove godine je to bilo moguće kada je Štab saopštio da je od početka pandemije do tog datuma bilo 14 preminulih od COVID-19.

Dr. Spahić je rekao da Zavodu na čijem je čelu jednom u mjesecu ili dva mjeseca stižu podaci iz Službe statistike i da se on kao ljekar i čovjek zalaže da podaci budu saopšteni javnosti, ali da podržava gradonačlenika Biševca u inicijativi da nezavisna komisija utvrdi taj podatak.

“Ovdje je argument. Ono što ste pitali za bolnicu trebate pitati direktora bolnice. Neka svako radi svoj dio posla. Civilizavano, formirat tu komisiju i neka transparentno zasjeda. I ja bih kao čovjek voleo da znam, sve ono što sam imao dao sam na uvid javnosti”, istakao je Spahić.

Zahtjev za pristup inf. od javnog značaja OB Novi Pazar_broj preminulih…SNews

SNews je Opštoj bolnici u Novom Pazaru 20. jula uputio Zahtjev za pristup infomacijama od javnog značaja sa putanjima, između ostalih, koliko je pacijenata liječenih od COVID-19 na odljeljenjima OB Novi Pazar preminulo u periodu od 5. marta 2020. godine do datuma izdavanja odgovora na ovaj zahtjev, odnosno za koliko premnulih pacijenata je popunjen-izdat obrazac Potvrda o smrti u kojem je u odeljku 1-I navedeno da je uzrok smrti COVID-19?

Povezane vijesti

%d bloggers like this: