29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

U posljednjem valu korone registrovano 666 novoinficiranih

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje 4. jula, u posljednjem valu koronavirusa, u Novom Pazaru je u jednom danu zvanično zabilježeno više od sto novozaraženih osoba.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazar dr. Šefadil Spahić je ocjenio da je situacija s pandemijom koronavirusa u tom gradu  stabilizirajuća, s obzirom da je manje hospitalizovanih pacijenta i onih sa teškom kliničkom slikom.

Predstavljajući rezultate analize inficiranih Spahić je, nakon sjednice Gradskog operativnog štaba za vanredne situacije, reko da je nakon 20 dana od početka pandemij bez inficiranih i 41 dan sa 153 inficiranih, nastupio period kada je prosječno bilo dnevno po četiri novoinficiranih, da bi dvije sedmoce nakon izbora, počeo talas sa trajanjem od 24 dana kada je registrovano ukupno 666 novoinficiranih osoba.

Prema riječima Sphića, pokazjući grafiikon, u tom periodu kada je nastupio pik, sa 27 novozaraženih dnevno, u jednom danu je registrovano preko 100 inficiranih osoba.

“Taj pik je bio negdje 4. jula, od tog dana zadnjih 14 dana broj novootkrivenih inficiranih je 93, što znači sedam osoba u toku jendog dana. Sagledavjući ove činjenice možemo sa sigurnošću reći da dolazi do stabilizacije epidemiološke situacije u Novom Pazaru i očekujemo da u narednih sedam dana dođe do blagog kolebanja jer još imamo dosta osoba koje su kliconoše, akoje se liječe kući”, rekao je Spahić dodavši da su u ovom periodu uspjeli da ukoče virus.

On je dodao da je svuda u svijetu glavni krivac virus, sem u Novom Pazara gdje se, kako je naveo, traže glavne krivce. Kazao je da će za 7-10 dn biti “talasanja”.

“Apelujem na ljude iz Novog Pazara da ovo možemo pobjediti samo na dva načina, da budemo jeidinstveni i da imamo jaku volju. Da se pridržavano svih epidemioloških preporuka, distanca i nošenje maski su jeidni načini da se odupremo virusu i vakcina. Kada će doć vakcina mi to ne znamo i ne zavisi od nas. Zdravstveni sistem je na ivici pucanja iz razloga što smo umorni. Daj svi da damo po malo i na taj način ćemo ukočit ovaj virus”, poručio je Spahić.

On je podvukao da je veliki broj onih koji se liječe u svojim domovima i preporučio im da u velikim dozama ne uzimaju antibiotike zbog, kako je naveo, doći do pojace superinfekcija i bakterije koe će biti rezistentne na sve antibiotike.

Spahić je saopštio da je u posljednjh deset dana urađeno blizu dvije hiljade testiranja, da briseva ima dovoljno i da cijena samoinijativnog testiranja, za one bez indikacija u ljekarskog uputa, košta šest hiljada dinara.

On je rekao da su na analizom rezultat preko hiljadu pacijenata prva antitijela na COVID-19 otkrili 19. juna i da se svakim donamo povećava broj nosioca “IgG antitijela”, kao i da su do sada otkrivena kod 73 osobe. Kako je predočio da bi se stvorila zaštitna antitijela potrebno je od 21 do 28 dana, ali da je nepoznanica koliko se zadržavaju u organizam i koliko ga štite.

Prema nezvaničnim podacima u posljednjem talasu COVID-19 u sandžačkim opštinama Novi Pazar, Tutin i Sjneica od ove ovog virusa zaraženo je na hiljede ljudi,  a nekoliko stotina je izgubilo živote.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: