27 Aprila, 2024
Aktuelno Berane Crna Gora Društvo Sandžak

U Beranama četnički grafiti na muslimanskim kućama uz psovanje “turske majke”

U naselju Talum, u Beranama, gdje većinski žive muslimani jutros je na više kuća iscrtan grafit sa četničkom i nacionalističkom porukom uz psovanje “turske majke”. Na šablonskom grafitu se vidi i lik četnika, najvjerovatnije Pavla Đurišića koji je predvodio četnike u pokoljima nad Bošnjacima u Sandžaku tokom Drgog svjetskog rata.

Nadležni organi se, kako prenose mediji u Crnoj Gori, još nisu oglasili ovim povodoma, a više građana, organizacija i političkih stranaka je osudilo ovaj ovaj čin.

“Berane 09.08.2020.g- grafiti. Berane je kao gradsko naselje formirano 1862. godine po zapovjedi turskog vojskovođe Husein-paše. Psovati osnivače svoga grada je umobolno, a nesigurno je i to ko je čija krv”, napisao je na fb profilu Aco Srdanović.

Bošnjačka stranka najoštrije osuđuje ispisivanje nacionalističkih poruka na kućama muslimana u Beranama.

„Četnička ikonografija i okupljanje četnika u Beranama, kao i zastrašujuće poruke koje se plasiraju ovih dana, ne smiju da prođu bez adekvatne reakcije nadležnih organa. Svima je poznato da četništvo simbolizuje šovinizam, mržnju i zločine, s toga, pozivamo nadležne da pronađu aktere najnovijih prijetnji i uvreda, sudski ih procesuiraju, jer fašističke poruke moraju biti sankcionisane u građanskoj i pravnoj državi”, saopšteno je ovim povodom iz Bošnjačke stranke.

Ova partija navodi da je sigurna da će građanska Crna Gora i građansko Berane osuditi i odbaciti takve poruke.

“Očigledno da neko ovakvim gnusnim porukama želi da zastraši muslimane koji žive u ovom gradu. Poručujemo da Bošnjake i muslimane to neće uplašiti, znamo da su to aveti prošlosti koji odlaze u istoriju.Grafiti ovakve sadržine nikako ne smiju poremetiti dobre, prijateljske i komšijske odnose koje Bošnjaci gaje sa svojim komšijama drugih vjera i nacija“, ukazali su iz Bošnjačke stranke .

– Isprobane metode UDB-e mračnih devedesetih

Opštinski odbor Socijalističke narodne partije (SNP) Berane osudio je pojavu neprimjernih grafita u naseljima gdje žive “uvaženi komšije i prijatelji Muslimani i Bošnjaci”, prenose podgoričke Vijesti.

Iz te političke partije tvrde i da znaju od koga dolazi taj vandalizam.

“Riječ je o već isprobanim metodama udbe mračnih devedesetih godina. I tada su, kao i sada, visoko rangirani udbaši pod kapuljačama i okriljem mraka u predvečerje izbora lijepili Šešeljeve plakate kako bi zaplašili naše uvažene komšije muslimane”, navodi se u saopštenju OO SNP Berane.

Dodaje se da to nije ništa i da se “Šime vratio u grad, a sa njim i prepoznatljiv rukopis sijanja podjela i straha kako bi ubrao politički poen za DPS i obezbijedio još četiri godine otimačine i pljačke države uskom krugu ljudi na vrhu piramide moći”.

“E pa gospodo, ovog puta vam to neće proći jer je narod prepoznao sve vaše podle, prizemne i providne metode i zbog toga će vas kazniti na izborima. Pozivam naše prijatelje Bošnjake i Muslimane da ne nasijedaju na ove provokacije jer sa pravoslavnim življem oni nikada nijesu imali bilo kakav problem već upravo sa kuhinjom DPS-a koja pod okriljem mraka kuva sve podlosti u gradu. Pozivamo Srbe, Crnogorce, Bošnjake, Muslimane i sve druge dobre ljude u našem gradu da zajedno kažemo stop DPS-ovoj mračnoj kuhinji i unesemo svijetlo ljepšeg i boljeg života”, navodi se u saopštenju OO SNP Berane koje je potpisao predsjednik Tihomir Bogavac.

On je naglasio da u naselju Talum postoje nadzorne kamere i pozvao Osnovno državno tužilaštvo da povede istragu i hitno pronađe počinice, odnosno autore pogrdnih grafita.

Na Facebooku se oglasio i odbornik DF-a, odnosno Nove srpske demokrattije Vladan Folić, koji je kazao da građani Berana, pripadnici manjinskih naroda znaju da ovo nijesu uradili Beranci.

“Beranci su gospoda i tokom trajanja masovnih litija koje su okupljale od petnaest do trideset hiljada građana, nijednom se nije mogla čuti pogrdna riječ za naše komšije pripadnike manjina. Ovo su oprobane metode u predizbirne svrhe koje su do sada uspješno koristile Službe, a za korist DPS-a. Nadam se da Bošnjaci Berana neće ovaj put nasijedati na ovakvu kampanju, jer ioak je 21. vijek”, napisao je Folić, objavile su Vijesti.

Izvor: vijesti.me, SNews

Foto: standard.me

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: