28 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

Ugljanin: Skupštine sanžačkih opština će pokazati u koju opciju će se svrstati bošnjačke stranke

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je danas da, nakon dostavljenog prijedloga Sporazuma o zajedničkom djelovanju i obavljenih razgovora sa predstavnicima ostalih bošnjačkih stranaka, nisu dobili ni jedan zvanični odgovor na predloženi sporazum.

Ugljanin je u obraćanju medijima ponovio stav da “ni jedna bošnjačka stranka samostalno nema dovoljan legitimitet da sama učini bilo šta dobro za Sandžak ili građane Sandžaka”.

“Ukoliko bošnjačke stranke ne udruže svoje rezultate već samostalno troše dobijene glasove Sandžaka, kao najveći mogući politički vrijedan kapital, troše za lične interese i direktno rade na štetu birača koji su im dali povjerenje na izborima”, istakao je lider SDA Sandžaka dodavši da je na proteklim izborima bile dvije jasno suprostavljene opcije, SDA Sandžaka, kao autentična sandžačka opcija i vladajuća Vučićeva opcija koja je gradila karijeru i politički uspjeh na liku i djelu Ratka Mladića i genocida nad Bošnjacima.

Ugljanin je podvukao da će se konstitutivne sjednice skupština sanžačkih opština pokazati u koju opciju će se svrstati bošnjačke stranke i njihovi odbornici.

“Ostaje da to vidimo”, poručio je on.

Komentarišući sinoćne razgovore predstavnika SPP-a i SDA Sandžakai saopštenje SPP-a u kojem su predstavljeni mehanizmi i principi saradnje, istakao je da predstavnici SPP-a nisu dostavili “ni jedno pisano slovo” i da “očigledno smutnju unose”.

“Onog dana kada u pisanoj formi dostave pisani odgovor, bilo koja od njih, mi imamo mogućnosti da to razmotrimo. Sandžačke skupštine neće pobjeć, uvijek možemo da nađemo način, ako postignemo zajednički sporazum, da formiramo stabilne skupštinske većine, promijenimo sve one koji su postavljeni na konstituvnim sjednicama i da u skladu sa novi političkim okolnostima i odnosima to popravimo”

Odgovarajući na pitanje da li će SDA Sandžaka u Sjenici ući u koaliciju sa Strankom pravde i pomirenja (SPP) Ugljanin je kazao da su sve stranke kao i SPP dobile prijedlog sporazuma o zajedničkom djelovanju i da niko od njih pismeno nije dao odgovor.

“Oni nisu zainteresovani da bilo šta učinimo zajedno. Oni nisu prihvatili taj sporazum. Koriste povoljnost koja je data bošnjačkom narodu da ostvaruje svoja prava poliitčkim sredstvima, kroz institucije sitema. One znači varaju narod. Svojim podaničkim mentalitetom daju svoje glasove velikim strankama u Bogradu da bi te stranke njih ili njihove ljude postavli za direktora bolnice, Zavoda za javne zdravlje, direktora škole da bude upravnik u najbošnjačkijoj školi i tako dalje. To se u političkoj teoriji zove okupaciona vlast”, ocjenio je Ugljanin.

– SDP ne zanima ni Sandžak ni Bošnjaci

On je saopštio da su predstavnici Sandžačke demokratske partije(SDP) tokom razgovora rekli da ih ne zanima ni Sandžak ni Bošnjaci.

“Niti imaju namjeru da sa bilo kim prave koaliciju jer sa Vučićem imaju dogovor. Takav pristup treba da čuju građani Sandžaka i da kažu tim prevarantima da ovako dalje ne može”, rekao je Ugljanin i, između ostalog, predočio da je radi bošnjačkog jedinsta na prošlim i preprošlim izborima lično bio kod sve tri bošnjačke stranke ali da “niko od njih nije prihvatio bošnjačko jedinstvo”.

Prema njegovim riječima kada jedna stranka eksploatiše bošnjačke glasove i kaže da je Bošnjačko nacionalno vijeće kao nevladina organizacija, da mu ne vjeruje i da ih ne zanima, onda je to najviše pljuvanje u lice Bošnjacima pojedinačno i Bošnjacima kao narodu u Sandžaku.

Lokalni parlament Tutina treba sutra da održi konstitutivni sjednicu, Sjenice u petak, 14. avgusta, a Novog Pazara, u ponedljekak 17. avgusta. Ni jedna od bošnjačkih stranaka u sandžačkim opštinama nema većinu kako bi mogla samostalno da formira vlast.

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: