29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sjenica

Sjenica: Sud naložio opštini i Mujagiću da odmah puste grijanje za Sultan Valide džamiju

Osnovni sud u Sjenici naložio je Opštini Sjenica i aktuelnom predsjedniku te opštine Munibu Mujagiću da odmah uspostavi pređašnje stanje isporuke grijanja za Sultan Valide džamiju, kao prije 27. novembra ove godine.

Kako je navedeno u sudskom rješenju od 18. decembra usvaja se prijedlog tužioca Rijaseta Islamske zajednice Srbije, Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, Medžlisa Islamske zajednice Sjenica džamiji Sultan Valide će se nesmetano omogućiti korišćenje grijanja napajanjem grijanja preko sistema grijanja zgrade Opština Sjenica i to “odmah, a najkasnije u roku od 24 sata po prijemu ovog rješenja pod prijetnjom izvršenja i novčanom kaznom.

U rješenju se dalje navodi da “privremena mjera ostaje na snazi do pravosnažnog okončanja vog postupka”.

Medžlis Islamske zajednice Sjenica, Mešihat IZ-e Sandžaka Islamske zajednice Srbije je zbog smetanja državine sudu predložio izdavanje privremene mjere.

Džamijski odbod Sultan Valide džamije se još 17. oktobra obratio predsjedniku sjeničke opštine Munibu Mujagiću sa zahtjevom za puštanje grijanja za džamiju.

Sličnim zahtjevom rukovodstvu opštine obratio se i Medžlis Sjenice Mešihata IZ-e Sandžaka, a u vezi ovog problema upoznali su Ambasadu Republike Turske u Beogradu i Tursku agenciju za razvoj u saradnju (TIKA), Ministarstvo kulture i Zavod za zastitu spomenika kulture u Beogradu.

SNews je od predsjednika sjeničke opštine i opštinske uprave 3. decembra zatražilo zvničan odgovor na pitanja u vezi gašenja grijanja, na osnovu čije i koje odluke je to urađeno, koji su razlozi za takvo nešto, te da li je Džematskom odboru džamije dostavljen zvaničan odgovor. Na upućena pitanja naše redakcije do sada nije stigao odgovor.

Ovaj vjerski objekat je prije jedanaest priključen na opštinski sistem centralnog grijanja, zajedno sa zgradom opštine i Domom kulture i do sada je grijanje imao s početkom grejene sezone.

Nakon restauracije započete 2017. godin od strane turske agencije TIKA, tom objektu od kulturnog i historijskog značaja je otvaranjem u julu 2019. vraćen ponovni sjaj i orginalnost u unutrašnjem i vanjskom izgledu, ali i u funkcionalnosti.

Džamija Pertevnihal Valide Sultanija, poznata kao džamija “Sultanija Valida”, nalazi se u samom centru Sjenice i jedan je od simbola tog sandžačkog grada i opštine na jugozapadu Srbije. Sagrađena je sredinom 19. vijeka kao zadužbina majke turskog 32. sultana i 111. islamskog halife Abdulaziza. Pored one u Sarajevu, ima status „carska“ ili „careva“, jer ju je gradila sultanova porodica.

Od skora službu imam u sjeničkoj džamiji Pertevnihal Valide Sultanije obavlja vjerski službenik kojeg je na tu dužnost poslao Diyanet-Uprava za vjerske poslove Vlade Republike Turske.

 

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: