29 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Politika

Reagiranja na izjavu crnogorskog ministra pravde o negiranju genocida u Srebrenici; Đukanović: ne prestaje ni opasnost od novih stradanja

Predsjednik Crne Gore Mlo Đukanović, foto: predsjednik.me

Reagirajući na izjavu aktuelnog ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Crne Gore, Vladimira Leposavića, koji je kazao da je “spreman da prizna da je u Srebrenici učinjen zločin genocida kad se to i nedvosmisleno utvrdi”, te time direktno osporio legitimitet suda u Hagu, oglasio se i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i podsjetio na njegovu poruku povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Sve dok žive ideologije koje negiraju počinjene zločine, ne prestaje ni opasnost od novih stradanja”, poručio je u julu 2020. godine Đukanović.

On je tada kazao da sjećanje na zločin koji se desio u Srebrenici smatra pozivom da se i danas traga za istinom, “da ne zaboravimo da je ispunjenje pravde naša obaveza”.

“Srebrenica jeste sinonim zločina, ali moramo sve učiniti da bude i sinonim pravde”, naglasio je on tada.

Đukanović je istakao da je Crna Gora bila prva država u regionu koja je prije 11 godina usvojila Deklaraciju o prihvatanju Rezolucije Evropskog Parlamenta o Srebrenici i da je ponosna na to.

“Odlučni smo da svojim aktivnostima snažno doprinosimo očuvanju sjećanja na srebreničke žrtve, i žrtve svih zlodjela počinjenih tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije. Samo se tako može ići putem do istinskog pomirenja, što je jedina garancija stabilnosti Zapadnog Balkana i zajedničke evropske budućnosti”, naglasio je Đukanović.

Portparol Bošnjačke strane (BS) Adel Omeragić, foto:bscg.me

Negiranje genocida, upozorio je u izjavi za Pobjedu portparol Bošnjačke strane (BS) Adel Omeragić, neprihvatljivo je, posebno, kako je istakao, ako imamo u vidu da je Crna Gora na kursu proevropske politike.

“Ovakvi i slični potezi samo nam potvrđuju tezu da se Vlada Zdravka Krivokapića, svjesno ili ne, udaljava od evropskih vrijednosti”,  poručio je on.

Omeragić je naglasio da je iznenađen izjavom ministra Leposavića, ukazujući da bi ministar pravde morao biti legalista, neko ko poštuje odluke zvaničnih međunarodnih organa.

“Da se u Srebrenici desio genocid, presudio je Međunarodni sud pravde i Haški sud za ratne zločine na području bivše Jugoslavije. Ako ministar Leposavić osporava legitimitet ovih sudova, onda je to poruka da ova Vlada ne priznaje odluke međunarodnih sudova. Podsjećam da su i Evropski parlament i američki Senat jasno ustvrdili da se u Srebrenici desio genocid”, podsjetio je predstavnik BS-a.

Ovakva izjava čovjeka koji je na čelu resora pravde, kategoričan je Omeragić, „pokazatelj je da aktuelna Vlada ne želi da krene u pravcu suočavanja s prošlošću i pomirenja“.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić saopštio je juče u Skupštini Crne Gore da će biti spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid „kada se to nedvosmisleno utvrdi“, dovodeći kao visoki državni zvaničnik u pitanje kredibilitet Haškog tribunala.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: